OS X kommer straks på alle Mac

Apple-sjef Steve Jobs kunngjorde på en utviklerkonferanse at OS X skal straks forhåndsinstalleres på alle Mac - to måneder før den opprinnelige planen.

Fra og med mandag skal alle Apple-maskiner forhåndsinstalleres med Mac OS X versjon 10.3, lovet iCEO Steve Jobs i sin hovedtale til World Wide Developers Conference som åpnet i selskapets hjemby San José i California i går kveld norsk tid.

De andre store nyhetene som Jobs fortalte om var:

  • En 17 tommers flatskjerm med en oppløsning på 1280 ganger 1024, som skal selges for så vidt under tusen dollar. Den er et alternativ til 15 tommeren som prises til 599 dollar, 200 dollar billigere enn i dag. Prisen på Apples tredje flatskjerm, 21 tommeren Cinema Display, reduseres med 500 dollar til 2499 dollar.
  • Mac OS X Server er oppgradert til versjon 2.0. Systemet tilbyr bedre feiltoleranse og selvreparerende evner. Går et program i stå, startes det igjen automatisk. Går hele systemet i stå, kommanderes automatisk "reboot".
  • Webpublisereren WebObjects er oppgradert til versjon 5.

Den store nyheten, forhåndsinstallering av Mac OS X på alle Mac fra og med mandag, krever et lite forbehold. Når du pakker opp den nye Macen, vil systemet som starter inntil videre være Mac OS 9.1. Det Jobs lover, er at om du vil bytte til Mac OS X, skal alle komponenter være på plass, og prosedyren skal bli så enkel at enhver vil kunne gjøre det. Kjøper du en Mac som ble produsert før mandag, vil du få lettfattelige instrukser om hvordan du kan bruke en vedlagt CD-ROM til å oppgradere operativsystemet.

Mac-kjennere tar ytterligere to forbehold. Det ene er at det "egentlige" Mac OS X er i praksis en kommende oppgradering som er kjent under kodenavnet Puma. Alle Apples løfter realiseres altså ennå ikke med den aktuelle OS X-versjonen.

Det andre forbeholdet er at OS X sannsynligvis ikke vil få alle drivere som trengs for at eldre Mac skal kunne fungere tilfredsstillende under det nye operativsystemet. Dette tolkes som et forsøk fra Apples side til å få folk til å oppgradere maskinvaren oftere enn de gjør i dag.

Jobs understreket på utviklerkonferansen at OS X utgjør et tidsskille i selskapets historie, og at det vil danne grunnlaget for Apples utviklingsarbeid i femten år framover.

I forhold til forgjengeren, tilbyr OS X bedre ytelse, særlig innen grafikk, større vern mot systemfeil, og et nytt grafisk brukergrensesnitt. Det er basert på BSD Unix.

For at brukeren skal ha full glede av oppgraderingen, må programvaren være spesielt tilpasset OS X. Det er et stort problem for Apple at forholdsvis få applikasjoner er oppgradert hittil - blant annet mangler Photoshop. Jobs brukte følgelig en vesentlig del av sitt innlegg til argumenter for å få utviklerne til å oppgradere sine produkter.

Til toppen