- OSet dødt om fem år

Nettleseren blir det nye operativsystemet, hevder sikkerhetsselskap.

- OSet dødt om fem år

Nettleseren blir det nye operativsystemet, hevder sikkerhetsselskap.

Microsoft er blant tidenes mest innbringende virksomhet uansett bransje, og har siden starten av nittitallet vært den dominerende programvareleverandøren.

Flere har forsøkt å spå suksessbedriftens fall, så langt uten hell.

Nå mener sikkerhetsselskapet Trend Micro at markedsdominansen til Microsoft vil få seg en kraftig knekk i tiden fremover.

Selskapet hevder at utbredelsen til Windows utgjør en farlig monokultur som gir en massiv risiko for IT-sikkerheten.

- Det skrives milliarder av linjer ondsinnet kode til selskapets programvare, sier leder av sikkerhetsselskapets anti-malwaregruppe Raimund Genes til Computerworld.dk.

Virusjegeren mener Microsofts store problem er at programmene deres har blitt for populære, og at de dermed fungerer som svært effektive målskriver for kriminell skadevare.

Apple er også i ferd med å gå i denne «fella» hevder han, ettersom deres produkter blir stadig mer pop.

- Lokale plattformer med stor utbredelse blir også populære mål for IT-kriminelle, sånn er det bare. Selv om det er en kontroversiell uttalelse så er det min vurdering at operativsystemet er vekk om fem år, konkluderer Genes.

Erstatningen for tradisjonelle installerte operativsystemer blir ifølge Genes nettleseren, som vil være adgangsbilletten til nettbaserte applikasjoner.

Spådommen hans er altså helt på linje med alle de andre som tror nettbaserte applikasjoner vil ta over i «nettskyen», også kjent som «cloud computing».

- Ved å eliminere operativsystemet innsnevres sikkerhetshullet til kun å gjelde nettleseren, det gjør det langt enklere å passe på problemene.

Etter å ha kikket i krystallkulen har Trend Micro-sjefen kommet frem til at fremtidens kamp kommer til å stå mellom datasentrene og de IT-kriminelle.

Til toppen