JUSS OG SAMFUNN

Oslo ber staten om IT-hjelp

Vil bli Jens Stoltenbergs digitale forsøkskanin.

16. feb. 2012 - 11:16

Oslo kommune er en digital sinke. Byen har ingen heldigitaliserte innbyggertjenester. Den gammeldagse forvaltningen kaster hvert år bort store summer på et skjemavelde som ikke tjener noen.

Staten og kommunene i Norge har ikke vært flinke nok til å ta i bruk nye digitale løsninger. Det erkjente Jens Stoltenberg (Ap) denne uken.

Den dårlige samordningen er et område som formelig roper på handling og koordinering, mente statsministeren. Han varslet digital reformer for å få bukt med problemet, og at regjeringen nå jobber med dette.

Denne satsingen bør Oslo kommune være en del av, mener Eirik Lae Solberg (H), som leder bystyrets finanskomite. I går tok han opp forslaget i spørretimen.

VELDIG POSITIV: Finansbyråd Kristin Vinje (H) ønsker seg et samarbeid med staten om utvikling av nye digitale tjenester.
VELDIG POSITIV: Finansbyråd Kristin Vinje (H) ønsker seg et samarbeid med staten om utvikling av nye digitale tjenester.

- Oslo som den største kommunen, og med innbyggere som i stor grad er avanserte og ivrige IT-brukere, bør gå foran i et slik samarbeid. Jeg ber finansbyråden innlede møte med enten Jens Stoltenberg eller fornyingsminister Rigmor Aasrud, sier Solberg til digi.no.

Ett fett

- Regjeringen og Oslo kommune bør gå sammen om en satsing på gode tjenester for innbyggerne. Det er jo ett fett hvem som er ansvarlig for tjenestene, fortsetter Solberg, som har en fortid som kommunikasjonsdirektør i Microsoft.

Finansbyråden tar imot utspillet fra sin partifelle med åpne armer.

- Jeg synes forslaget er veldig positivt. Hittil har det vært svært lite samhandling mellom stat og kommune, og det bør vi gjøre noe med. I Oslo kommune har vi mål om å bli mer moderne og få utviklet flere digitale tjenester, sier finansbyråd Kristin Vinje til digi.no.

Felles utfordringer

Hun lover å ta kontakt med regjeringen for å presentere tankene de har på området, og fortelle om samarbeidet Oslo kommune allerede har med landets ti største kommuner (K10).

IT-løsninger som fungerer i én kommune kunne med fordel være brukt også i andre deler av landet. Hva er egentlig grunnen til at så mange kommuner sitter på hver sin tue, og finner opp hjulet på nytt i stedet for å satse på fellesløsninger?

- Vi har sett at vi har felles utfordringer. Derfor har vi tatt initiativ til et samarbeid. Vi er også opptatt av å lære av det de har fått til i Stockholm og København, sier Vinje.

Dette er byer det er verdt å se opp til. Våre nabolands hovedsteder har spart milliarder av kroner på å innføre en helautomatisk digital forvaltning.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.