Oslo-borettslag ville fjerne nødmast

Myndighetene svarte med å ekspropriere hustaket.

Oslo-borettslag ville fjerne nødmast
Utplassering av mobilmaster på hustak har skapt kontrovers også i andre land. Enkelte hevder at strålingen kan gi helseplager. Her fra en installasjon ved Finsbury Park i London. Bilde: Science Photo Library/Scanpix

Oslo (NTB): Post- og teletilsynet svarte med å ekspropriere hustaket på et borettslag i Oslo da beboerne ville fjerne nødnettantenner fra taket.

Vestskrenten borettslag på Holmlia i Oslo har 300 leiligheter. I 2010 sa borettslaget opp en tiårig leieavtale med Telenor om bruk av selskapets antenner på hustaket. Borettslaget begrunnet det med helseplager. Telenor tok sin hatt og sine antenner og gikk til et annet borettslag.

Men Vestskrenten borettslag har ikke klart å bli kvitt nødnettantennene fra det samme taket. Saken endte med at Direktoratet for nødkommunikasjon søkte Post- og teletilsynet om ekspropriering av hustaket. Tilsynet har innvilget søknaden, og taket er dermed ekspropriert til samfunnsnyttige formål, skriver Dagens Næringsliv.

Avtroppende borettslagsleder Gyro Sølvsberg opplyser at nødnettantennene var uønsket som følge av klager fra beboerne. Det ble tatt målinger på stråleverdier i 15 leiligheter.

- De viste skyhøye verdier, men det tillatte nivået i Norge er så ekstremt at det er nesten umulig å komme over det. To personer har solgt sine leiligheter fordi de rett og slett ikke kunne bo her som følge av strålingsnivået, sier Sølvsberg.

Direktoratet for nødkommunikasjon har et annet syn på strålingsnivået.

- Målingene som ble foretatt, viser at stråleverdiene i borettslaget var en brøkdel av grenseverdiene myndighetene har fastsatt. Da er spørsmålet hvor rimelig er det at dette skal bremse en nødvendig infrastruktur. Den frykten kan få uforholdsmessig store ringvirkninger for samfunnet, sier seniorrådgiver Gunnel Helmers.

- Spørsmålet er hvor mye samfunnet skal la seg styre av redselen for stråling, sier Helmers videre.

Vestskrenten borettslag har påklaget tilsynets avgjørelse til Samferdselsdepartementet. Det kan ta noen måneder før saken er behandlet. (©NTB)

    Les også: