BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oslo Børs fredag: God respons for Visma

Ukens siste børsdag var preget av store svingninger som følge av kursfall på Wall Street og nye nøkkeltall som tyder på en stadig mer opphetet USA-økonomi. Både total- og IT-indeksen på Oslo Børs falt fredag, men teknologiselskapene Tandberg og Visma toppet vinner-lista.

Øystein Kvistad
17. okt. 1997 - 18:59

Svake resultater fra flere større amerikanske selskaper bidro til et markert kursfall i USA torsdag. Dette forplantet seg til Europa fredag og her hjemme falt totalindeksen ni poeng den første timen med handel. Deretter klatret aksjekursene sakte, men sikkert, opp igjen, inntil nye amerikanske nøkkeltall ble offentliggjort et par timer før stengetid på Oslo Børs.

Totalindeksen falt i forhold til torsdagens historiske toppnotering - ned 0,67 prosent til 1379,47.

IT-indeksen falt marginalt, ned 0,15 prosent til ny notering 1313,38.

Dermed kan Oslo Børs gjøre opp status for de siste ukene med en av de sterkeste kursutviklingene i hele Europa. Siden forrige fredag har totalindeksen steget 1,4 prosent. Oppgangen hittil i år er på hele 42,5 prosent. I løpet av de 17 første dagene i oktober har IT-indeksen steget med 7,43 prosent.

Dagens vinner ble Tandberg-aksjen, som steg 7,9 prosent etter at selskapet kunne melde om sterk salgsvekst og en positiv resultatutvikling. Selskapets omsetning de første ni månedene i år var på 159,2 millioner kroner mot 58,6 millioner i tilsvarende periode i fjor. Resultatet etter netto finansposter og goodwill-avskrivninger var et overskudd på en halv million kroner mot et tap i samme periode i fjor på 2,5 millioner. Tandberg omsatte i tredje kvartal 1997 for 77 millioner kroner.

NCL og Norsk Hydro var de mest omsatte aksjene, men Tandberg-aksjene hadde den største omsetningshastigheten. 6,3 prosent av Tandberg-aksjene skiftet eiere fredag.

IT-selskapet Visma gikk også godt og havnet på tredjeplass på dagens vinnerliste bak Tandberg og Iplast. Visma-aksjen steg 6,45 prosent til ny kurs fem kroner, noe som kan forklares med at selskapet i går kunne legge fram et positivt driftsresultat for tredje kvartal på 2,9 millioner kroner. Over 3,7 millioner Visma-aksjer skiftet eier i løpet av dagen.

To andre IT-selskaper som kom godt ut av det på ukas siste børsdag var Agresso og Computer Advances, opp henholdsvis 6,38 prosent (ny kurs 26 kroner) og 3,95 prosent (ny notering på 80 kroner).

Norman, Stento og NetCom var blant mange små og store tapere på børsen fredag. Sistnevnte falt to og en halv krone til 148 kroner fra torsdagens historiske toppnotering på 150,50 kroner. 189.300 NetCom-aksjer skiftet eier.

Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for nesten 1,3 milliarder kroner på ukas siste børsdag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.