Oslo Børs mandag: Bunnløst i data

Det kan synes som om bunnen har gått ut av IT-indeksen på Oslo Børs som falt med nye 2,96 prosent mandag. Iterated Systems falt med nesten 14 prosent, og ble taperen i det bunnløse markedet.

Det kan synes som om bunnen har gått ut av IT-indeksen på Oslo Børs som falt med nye 2,96 prosent mandag. Iterated Systems falt med nesten 14 prosent, og ble taperen i det bunnløse markedet.

Nedgangen på Oslo Børs de siste ukene har gått spesielt hardt utover IT-selskapene, og mandag gjentok historien seg nok engang: Totalindeksen falt med 1,24 prosent, mens fallet på IT-indeksen var på hele 2,96 prosent. Etter nedturen endte IT-indeksen på 1179,97, mens totalindeksen endte på 1218,86.

Blant aksjene i IT-indeksen er Iterated Systems et av de selskapene som har svekket seg mest den siste tiden. Etter en nedgang på nye åtte kroner, tilsvarende 13,7 prosent, endte kursen på 52 kroner. Like etter noteringen i oktober ble aksjen omsatt for i underkant av 100 kroner.

Iterated er et av de selskapene som er priset høyt på fremtidig inntjening, og i nedadgående markeder er det ofte slike selskaper som får mest juling. Kanskje enda mer typisk i så måte er kursutviklingen i Opticom. Selskapet, som utvikler en revolusjonerende ny lagringsteknologi, har beveget seg som en jojo på Oslo Børs i høst. Aksjekursen var i oktober oppe i rundt 230 kroner - mandag sluttet aksjen på 84 kroner, etter en ny nedgang på seks kroner.

De aller fleste IT-selskapene falt idag, deriblant tungvekteren Merkantildata som meldte om brudd i fusjonsforhandlingene med Nocom. Merkantildata-aksjen er en av de som har klart seg bra den siste uke, men mandag falt den med tre kroner til ny notering 247 kroner.

Vinneren blant IT-aksjene mandag, ble Computer Advances Group (CAG), som fikk gjennomslag for en rettet emisjon mot en utenlandsk investor som priset datterselskapet CAG LAN International (Lani) til 200 millioner kroner. Analytikere digi.no har snakket med har lenge påpekt at det ligger et potensial i CAG dersom man deler opp selskapet i frittstående selskaper - hvilket også er planen for Lani. I følge styreformann Sjur Svaboe tar man sikte på børsnotering av Lani i 1998.

CAG aksjen la på seg med 3,94 prosent tirsdag, og endte på 66 kroner.

Den andre IT-aksjen som viste bedring mandag var Ask. Selskapet har fått føle uroen i Asia gjennom sitt engasjement i regionen, noe som også er reflektert i børskursen. Mandag snudde imidlertid utviklingen i aksjen, og den steg med en krone til 58 kroner.

Aktiviteten var lav mandag. Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 1073 millioner kroner.

Til toppen