Oslo har blitt en 3D-by

Ny norsk tjeneste imponerer med detaljerte interaktive 3D-kart.

Detaljrikdommen i Schibsted-konsernets nye kartløsning er imponerende. Her fra det karakteristiske rådhuset i Oslo. (Foto: Sesam 3D kart)
Detaljrikdommen i Schibsted-konsernets nye kartløsning er imponerende. Her fra det karakteristiske rådhuset i Oslo. (Foto: Sesam 3D kart)

Ny norsk tjeneste imponerer med detaljerte interaktive 3D-kart.

Oslo-bedriften myVR Software AS har fått et gjennombrudd for selskapets patenterte streaming- og fremvisningsteknologi for interaktive 3d-modeller over nettet.

Schibsted-konsernet tar nå i bruk deres teknologi for søke- og katalogtjenestene på Finn, Sesam, Aftenposten og VG.

Det blir nå mulig å bevege seg rundt i et tredimensjonelt Oslo og se byen fra både gateplan og luften.

digi.no har lekt seg litt med tjenesten, og opplever den som ganske så lekker. Detaljrikdommen er rett og slett imponerende.

Her kan du prøve den nye tredimensjonale kartløsningen.

3D-visningen krever installasjon av en nettleserplugin.

- Vi har store forventninger til denne kartløsningen, og myVRs teknologi er en utmerket match med våre øvrige webteknologier og løsninger, sier Per Eirik Marton, produktansvarlig for kart i FINN i en pressemelding.

Systemet er ifølge Marton effektivt, stabilt og enkelt nok til at implementering i deres webløsningsmiljø gikk raskt og smertefritt.

Kontrakten med Schibsted-konsernet er resultat av et tett teknologisk samarbeid mellom myVR Software og svenske C3 Technologies, en spinoff av Saab.

Selve 3D-modellene bygges opp av programvare levert fra C3. Disse modellene genereres basert på kartdata og flyfoto. Bildene er tatt i flere vinkler, og gjør at bygningenes fasader fremstår på en fotorealistisk måte.

Teknologi fra myVR benyttes for å distribuere modellene over nettet. Denne skal ifølge selskapet være svært effektiv. Selv store 3D-modellen skal fungere interaktivt på standard PC-er med ordinær internetttilkobling.

Deres visningsprogram består av en renderingmotor som brukeren fritt laster ned til egen PC, der selve bildebehandlingen foregår. Selskapet opplyser at deres patenterte komprimering og modellrekonstruksjon gjør at svært lite data overføres.

Serveren sender ifølge myVR kun over de data man trenger til enhver tid, og justerer datamengden etter grafikkapasiteten til PC-en som benyttes. Dette skal det mulig å benyttes løsningen også med relativt trege internettlinjer.

I starten er det 3D-modeller basert på C3, Autodesk 3ds Max, Maya, Cinema 3D, Google SketchUp og Norkart som støttes. Modellene kan dessuten ifølge myVR takle et flertall av datakilder, som lyd, video, flash og bilder.

Med basis i kartgrunnlag fra Norkart er det Oslo som får gleden av å være først ut som 3D-tilbud i den nye karttjenesten.

Planen er at alle de ti største byene i landet skal gjøres tilgjengelig på samme måte.

Her ligger en tredimensjonal modell av danskebåten til kai ved Vippetangen i Oslo.(Foto: Sesam 3D kart)
Her ligger en tredimensjonal modell av danskebåten til kai ved Vippetangen i Oslo.(Foto: Sesam 3D kart)
Til toppen