Oslo kommune får IT-hjelp

- Kan åpne digital verden for gamlinger som meg, sier Fabian Stang.

Oslo kommune får IT-hjelp
Finansbyråd Kristin Vinje og ordfører Fabian Stang. - Tenk hva som vil finnes av teknologi når dere blir like gamle som meg! sa ordføreren til ungdommene. Bilde: Marius Jørgenrud

OSLO SENTRUM (digi.no): Det var storfint besøk i kafeen til gründerkollektivet Mesh i går kveld.

Til dunkende DJ-rytmer møtte ordfører Fabian Stang og finansbyråd Kristin Vinje gjengen som skal lage byens «feteste digitale løsninger».

Oslos digitale tjenestetilbud er foreløpig lite å skryte av. Men det skal et knippe ungdom mellom 15 og 18 år gjøre noe med.

Neste helg skal 16 skoleelever delta på workshopen My Oslo hvor de konkurrerer. IT-bransjen bistår med utviklere og designere for å realisere de kreative forslagene.

– Det at man sitter sammen i to døgn, der så mange kloke hoder spiller ball med hverandre, tror jeg kan resultere i mye spennende vi kan bruke, sier Fabian Stang til digi.no.

- Kanskje kan dette utvikle seg til nye vennskap og mulighet for å starte virksomhet senere, mente ordføreren som hilste på alle.
- Kanskje kan dette utvikle seg til nye vennskap og mulighet for å starte virksomhet senere, mente ordføreren som hilste på alle. Bilde: Marius Jørgenrud

Et 30-talls deltakere møttes torsdag til sosialt formøte med platesnurring, pizza og idémyldring på programmet.

Ordføreren måtte erkjenne at han ikke var «helt på nett» med det de skal skape, men han gledet seg stort.

– Denne gjengen kan være med på å åpne den digitale verden for en del gamlinger, sånn som meg, gliser Fabian Stang.

– Jeg ble litt svett

Oslo kommune fikk i fjor ramsalt kritikk av IKT-Norge for å være dårligst i klassen. Det ga et tupp i baken på politikerne, som senere vedtok sin IT-reform. I årets budsjett er det satt av 56 millioner kroner til digitalisering.

– Jeg ble litt svett. Vi gjør jo faktisk veldig mye. Men vi fikk i stand en god dialog, medgir finansbyråd Kristin Vinje.

Både kommunen og IKT-Norge er med og støtter My Oslo-prosjektet.

Initiativtaker Marte Sootholtet vil selv dra ungdommene igjennom workshopen.
Initiativtaker Marte Sootholtet vil selv dra ungdommene igjennom workshopen. Bilde: Marius Jørgenrud

– My Oslo handler om å skape tjenester som gir bedre utnyttelse av byen. Vi produserer mange ideer, den første er ikke alltid best. Vi skal «jamme» som man gjør i jazzmusikken, for å teste ut ideer og finne hva som virker, sier kaospilot og initiativtaker Marte Sootholtet.

Arthur Myhre Scott er interaksjonsdesigner i Itera Consulting. Han og et par dusin andre proffer, utviklere og designere, har meldt seg for å hjelpe ungdommen på den intensive workshopen.

– Dette gjør jeg av egen interesse fordi jeg brenner for det. De skal lage løsningene, så kan vi bistå i prosessen, sier Scott, som ser frem til 48 timers hardt arbeid.

Ikke Idol

Workshopen avrundes ved at gruppene skal presentere prototyper for en jury bestående av finansbyråden, IT-gründer Shazad Rana og Yvan Bayisabe fra Ungdomsfabrikken.

- Jeg håper det kommer noen brukerorienterte tjenester ut av dette. Det er kanskje den største mangelvaren i Kommune-Norge i dag, sier IKT-Norges Fredrik Syversen.
- Jeg håper det kommer noen brukerorienterte tjenester ut av dette. Det er kanskje den største mangelvaren i Kommune-Norge i dag, sier IKT-Norges Fredrik Syversen. Bilde: Marius Jørgenrud

– Det blir ingen «Idol-jury» med utstemminger. Alle skal få konstruktive tilbakemeldinger, understreker Marte Sootholtet.

Vinnerne loves flotte premier og sjansen til å få presentere ideene sine på Rådhuset, men også til IT-bransjen slik at de kan bli realisert.

    Les også:

Les mer om: