JUSS OG SAMFUNN

Oslo krever «bare Microsoft»

- Bryter regelverket, sier konsulentselskap, og klager.

2. juli 2009 - 09:24

Oslo kommune skal ha ny e-post-/gruppevareløsning med tilhørende tjenester og inviterte derfor til en åpen anbudskonkurranse, med frist mandag denne uken.

Byrådet hadde på forhånd lovet at det ikke ville bli stilt krav om standarder eller tekniske spesifikasjoner som kan hindre konkurranse.

- For å ivareta likebehandling vil det ikke bli stilt krav om standarder og tekniske spesifikasjoner som kan hindre konkurranse, skriver finansbyråd Stian Berger Røsland (H) i et brev (PDF) der han også forsikrer at friprog-løsninger skal vurderes på lik linje med andre systemer.

- Denne forsikringen var ikke mye verdt, for i anbudskunngjøringen heter det at «Oslo kommune har standardisert på Microsoft Office som kontorstøttesystem. Det forutsettes derfor at løsningen benytter MS Outlook 2003 og høyere som brukerprogram», skriver bystyremedlem Ivar Johansen (SV).

Johansen mener byrådet bryter konkurranseloven ettersom anskaffelsen stiller et ufravikelig krav om at kun programvare fra Microsoft kan brukes.

Nå frykter han kravet vil koste kommunen flere millioner kroner i økte utgifter, både til tjenester og programvarelisenser.

- Dette kunne vært unngått, blant annet ved å være mer taktisk rent innkjøpsteknisk. Når kommunen bare etterspør programvare fra en produsent, skapes det ikke noe grunnlag for prisreduksjon, skriver byrådsrepresentanten i et blogginnlegg.

IBM-spesialisten Workplace Consulting følte at kravene gjorde at de ble ekskludert fra konkurransen.

De har derfor klaget Oslo kommune inn for KOFA, klagenemda for offentlige anskaffelser.

Selskapet grunngir klagen med at gruppevaren Lotus Notes fra IBM mer enn oppfyller kravene som oppgis i kommunens kravspesifikasjon. Etter deres vurdering bryter kommunen forskriften om offentlige anskaffelser.

- Vi kan heller ikke se at kommunen oppfyller politiske retningslinjer om bruk av åpen programvare, med referanse til Fornyings- og administrasjonsdepartementet, skriver Workplace-sjef Erling Hesselberg i klagebrevet.

Hesselberg krever at Oslo kommune nå trekker kravet tilbake og utlyser en ny anbudskonkurranse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.