BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oslo kunne spart 14 millioner på friprog

Her er prislappen for ny gruppevare til 30.000 ansatte, og tilbudet kommunen vraket.

29. sep. 2009 - 16:44

Oslo kommune valgte nylig leverandør av en svært omfattende gruppevareløsning for minst 30.000 ansatte.

Valget falt til slutt på en Microsoft Exchange-løsning, levert av ErgoGroup. De vant i en åpen anbudskonkurranse der det til slutt stod mellom fire leverandører.

digi.no har fått tilgang på dokumentasjon som avdekker store prisforskjeller mellom anbudsvinneren og finalistene som ble vraket.

Tallene, som stammer fra kommunens egen matrise, viser at totalkostnaden for Exchange-løsningen de første fire årene, inkludert migrering fra dagens Critical Path-plattform ender på vel 38 millioner kroner i tilbudet fra ErgoGroup.

Prislappen for akkurat det samme er drøyt 24 millioner kroner for friprog-løsningen Zimbra, i anbudstilbudet som ble levert av Redpill Linpro (RL).

Ironisk nok er RL involvert i leveransen uansett, ettersom selskapet tar migreringsjobben som underleverandør for ErgoGroup. Etter det digi.no erfarer skyldes det at RL allerede i flere år har vært engasjert med konsulenter som har jobbet mot kommunens strevsomme gruppevareløsning.

- Over fire år ville Oslo kommune spart 14 millioner kroner dersom de heller hadde valgt fri programvare. Dette er kommunens egne tall, sier bystyremedlem Ivar Johansen (SV).

Johansen er sterkt kritisk til valget av programvare, og har tidligere klagen anbudsrunden inn for brudd på konkurranseloven, men klagen ble avvist hos Klagenemda for offentlige anskaffelser.

Han peker på to prinsipper i saken.

- På den ene siden mener jeg kommunen burde tenke fremover. Det andre er at [innkjøpet] blir dyrere enn friprog-alternativet, dette er uklokt. Vi har nok av andre ting å bruke penger på enn dataløsninger som kunne vært billigere.

Oslo kommune påpeker at de har lagt vekt på flere aspekter enn pris, samt at ErgoGroup vant på 6 av 9 tildelingskriterier som kommunen hadde satt opp.

- I tildelingskriteriene er det lagt vekt på flere aspekter enn pris. Utgiftene knyttet til systemet er ikke det eneste relevante kriteriet. Eksempelvis er det stilt krav til funksjonalitet, leverandørens oppdragsforståelse og tilbudt personells kompetanse. Vektingen av kriteriene avspeiler det skjønn som er utvist i forhold til hva Oslo kommune mener er en balansert beslutningsmodell for valg av leverandør og system, skriver prosjektleder Terje D. Sætervik i en e-post til digi.no.

Direktør Heidi Arnesen Austlid i friprogsenteret reagerer på hvordan kommunen har prioritert.

- Hvis det stod på manglende referanseprosjekter for Zimbra og at prisen for den proprietære løsningen var så mye høyere, så er dette dårlig håndtering av offentlige midler fra Oslo kommune, sier hun.

Myndighetene og Kommunenes sentralforbund (KS) fører en preferansepolitikk ovenfor fri programvare, men har ingen beslutningsmyndighet ovenfor kommunene som har stor grad av lokal selvråderett.

- Rollen vår er å påpeke at dette burde Oslo kommune vurdert annerledes. De burde gått en runde til, slår Arnesen Austlid fast.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.