BEDRIFTSTEKNOLOGI

Østerrike forbereder Enfopol

- Østerrike forbereder en lov som vil la politiet avlytte uten å innhente rettslig kjennelse på forhånd, sier Erich Moechel fra nettstedet Quintessenz.

Eirik Rossen
9. apr. 1999 - 17:00

Moechel kom med denne uttalelsen under et innlegg på CFP-konferansen (Computers, Freedom and Privacy - datamaskiner, frihet og personvern) i USAs hovedstad Washington DC denne uka. Han understreket at dette var Østerrikes måte å legge et grunnlag for Enfopol-ordningen, EUs avlyttingssamarbeid. Loven ligger an til å bli vedtatt, og vil trappe opp politiets avlytting til et nivå østerrikerne ikke har opplevd siden nazismens dager, ifølge Moechel.

Moechel tegnet et skrekkbilde av hva som kan være Østerrikes framtid ved å vise til Russland, der effektiv krypteringsprogramvare er forbudt, og der KGBs etterfølger FSB pålegger alle Internett-tilbydere å opprette en fast linje til det nærmeste FSB-kontoret, med egnet maskin- og programvare.

Effektiv krypterende programvare er fortsatt lovlig i Østerrike. Landet deltar i Wassenaar-samarbeidet i likhet med Norge og EU, og har følgelig godtatt nye amerikanske regler som plasserer kryptering på en liste over farlige våpen, med strenge eksportbegrensninger.

Moechels nettsted Quintessenz (se peker i høyre marg) tilbyr en abonnementsordning med regelmessige nyheter omkring personvern og kryptering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.