Outlook 2002: Hvordan få tilbake kontrollen over vedleggene

Den kanskje mest omstridte egenskapen i Microsofts nyeste e-postklient, Outlook 2002, er at brukeren på ingen måte får åpne vedlegg som Microsoft har bestemt at kan være risikable. Men det går faktisk an å komme rundt denne egenskapen.

Microsoft Outlook 2002s blokkering av vedlegg med filtyper som .exe, .js, .vbe, også videre, er på mange måter en god egenskap. Den hindrer brukeren i å åpne filer mange som kan inneholde virus eller trojanske hester. Men brukeren kan i utgangspunktet ikke skru av eller tilpasse denne egenskapen uten hjelp fra en administrator på bedriftens Exchange-server. Men det er veldig mange brukere som ikke er knyttet opp mot noen slik server. Disse har ikke hatt noe valg, Outlook 2002 nekter å åpne dem. Outlook 2002 er en del av Microsoft nye Office XP-pakke.

Men det finnes flere måter å omgå dette på, riktignok ikke publisert av Microsoft. Dette betyr at du gjør det helt på eget ansvar, både når du endrer innstillingene og når du mottar vedlegg som kan være risikable.

Nettstedet Slipstick, som for en stor del skriver om Microsoft Outlook og Exchange, har laget en side hvor det beskrives hvordan blokkeringen av usikre vedlegg tilpasses brukeren. Den enkleste måten er å gjøre noen små endringer i Windows-registeret ved hjelp av programmet Regedit som følger med alle nyere utgaver av Windows. Men det er alltid litt risikabelt å gjøre dette, gjør du noe feil er det ikke sikkert maskinen din starter opp like pent neste gang. Men uansett, slik gjøres det:
  1. Kjør Regedit og gå til denne nøkkelen:
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Security
  2. Legg til en ny streng med navnet
  3. Level1Remove under denne nøkkelen.
  4. Som verdier for Level1Remove, legg til en semikolon-separert liste med filtyper For eksempel, ved å legge til dette:

    mdb;url

    vil du fjerne blokkeringen for Microsoft Access-filer og Internett-snarveier.


Men det finnes altså andre metoder som er tryggere. Slipstick skriver om to programmer som gjør endringene for deg på en enkel måte. Det ene programmet, Attachment Security Options, legger til en COM-tillegg til Outlook 2002 slik at du får en ny side med valg under "Alternativer" på Verktøy-menyen (i den norske utgaven). Her kan du avgjøre om vedleggstypene skal tilhøre Sikkerhetsnivå 1 eller 2. Filtyper som tilhører Sikkerhetsnivå 1 lar seg fortsatt ikke åpne. Vedleggene avvises. Men filtyper som tilhører Sikkerhetsnivå 2 kan lagres på brukerens harddisk. Fortsatt er altså sikkerheten ved at du ikke kan åpne vedleggene direkte fra Outlook 2002 tilstede.

Det andre programmet Slipstick skriver om, DetachXP, er litt mer avansert enn Attachment Security Options og er et selvstendig program.

Det fleste av filtypene Outlook 2002 sperrer mot er nok filtyper de færreste har behov for å få som vedlegg i e-posten. Men ved hjelp av verktøyene over har brukerne nå en mulighet til å ta kontrollen tilbake.

digitoday.no anbefaler at kun erfarne Outlook-brukere gjør disse endringene.

Til toppen