Outsider lover walkie-talkie-mobil

Outsider lover walkie-talkie-mobil

Nordiske Mobiltelefoni sitt alternative 3G-nett i høyt tempo, og lover å lansere en nye type mobiler.

Nordisk Mobiltelefoni er den store outsideren i det norske mobilmarkedet og kan etterhvert bli et tøff konkurrent til Telenor og Netcom.

Selskapet åpnet sitt 3G-nett i juni og bygger for harde livet med friske penger blant annet etter at Orkla med med-eier. I dag melder selskapet i en pressemelding at deres avanserte datanett dekker 16 av Norges 20 største byer. Disse 16 byene har et samlet innbyggertall på nesten 2 millioner mennesker.

- Vi har i løpet av høsten satset hardt på videre utbygging av Ice-nettet. Når 2006 går over i 2007 vil antall sendere være tredoblet siden sensommeren. Nettet utbedres i hele landet, med ekstra vekt på områder der folk bor, oppholder seg og ferdes. Det betyr bedre dekning i byer, tettsteder og viktige hytteområder, forteller Nils Petter Tetlie, administrerende direktør i Nordisk Mobiltelefon.

Målet er å dekke hele fastlands-Norge, men når dette vil være gjort vil selskapet foreløpig ikke love noe om.

Ice-nettet til Nordisk Mobiltelefoni imponerer med lang rekkevidde og datahastigheter opp til 2 Mbit i sekundet, noe som er fem ganger raskere enn hva 3G-nettene Telenor og Netcom tilbyr i dag.

- Vår trafikkstatistikk viser at 70 prosent av kundene våre oppnår en hastighet mellom 600 kbps og 1,5 mbps, forteller Tetlie.

Men nettopp teknologien som gir dem dette tekniske forspranget er det som skaper usikkerhet rundt selskapet. For Nordisk Mobiltelefoni bruker den amerikanske CDMA-teknikken og 450 MHz-båndet i stedet for GSM. Dette gir lengre rekkevidde, men brukere kan altså ikke benytte sine GSM-mobiler.

Og Nordisk Mobiltelefoni har foreløpig ikke lansert noen mobiltelefon - man får bare kjøpe datamodemer. På den svenske nettsiden lover selskapet en avansert mobil.

"3G mobiltelefoni med inbyggd komradio och GPS" skriver selskaper der. "Komradio" betyr walkie-talkie - at brukere som er i nærheten av hverandre kan snakke gratis med hverandre - uten kontakt med nettet. Dette er ikke mulig med GSM/UMTS-systemene til Telenor og Netcom.

- Du vil kunne sette opp bruker-grupper, for eksempel at du er i skibakken eller på jakt og kan dermed snakke gratis med alle brukere i nærheten samtidig, forteller Tetlie til digi.no. Vi skal starte salget av telefoner til sommeren, røper han.

Men så røper han en større nyhet:

- Med telefoner fra koreanske Ubiquam vil våre kunder kunne bruke både GSM-nettet når Ice-nettet ikke gir dekning. Vi planlegger å tilby et SIM-kort med et dobbelt-abonnement, røper Tetlie overfor digi.no.

Bildet over viser mobilen Nordisk Mobiltelefoni har blitt lovet av Ubiquam til sommeren.

Til toppen