BEDRIFTSTEKNOLOGI

Outsourcing, for helvete!

Snart er siste spiker banket inn i kista til Charles Darwins evolusjonsteorier. Godt da at mannens ettermæle allikevel er sikret. Det var nemlig ingen ringere enn gamle, skjeggete Darwin som var opphavsmannen til en av vår tids virkelig store bedriftsøkonomiske nyvinninger - outsourcing.

21. okt. 2003 - 09:24

Nå hadde selvsagt ikke Darwin filla peiling på outsourcing, eller insourcing for den saks skyld. Det han imidlertid hadde peiling på var levende organismer og deres livsbetingelser. En av Charles Darwins bærende teorier i verket "Origin of Species" var "the struggle for existence"; rett og slett det faktum at det aller viktigste alle typer levende organismer foretar seg dreier seg om å kjempe for best mulig forhold for fortsatt eksistens. Hvor kompleks og vanskelig forståelig vår adferd enn måtte fortone seg; så bygger den i bunn og grunn på dette ene - opprettholdelse av livet.

Slik sett kom Darwin ganske nær det evige spørsmålet om hva meningen med livet er: Å føre livet videre. Verken mer eller mindre. Hva man kan finne av mening i livet, derimot, er et helt annet spørsmål. Det er forresten det de egentlig svarer på, kjendiser og andre dustemikler som får dette spørsmålet slengt i fjeset i tabloidpressen opptil flere ganger i uken.

Opprettholdelse av fortsatt eksistens er dermed menneskets kjernevirksomhet; akkurat som produksjon av børster er det for Jordan, å publisere IT-nyheter på Internett er det for digi.no og å levere flytransport er det for SAS. Å outsource betyr at man kvitter seg med alt som ikke hører hjemme under kjernevirksomheten og kjøper disse tjenestene av firmaer som igjen har disse funksjonene som kjernevirksomhet.

Outsourcing-tanken er en tanke som gjør meg skikkelig glad, altså. Her kommer endelig en no-nonsens teori som virkelig fungerer, 100 prosent tilpasset dagens mennesker. Cut the crap, stø kurs, konsentrer deg om jobben og ikke kom her med uvesentligheter som at mennesket er et sammensatt vesen bla bla bla. Hva bryr det den store usynlige og allestedsnærværende hånd at mennesker er sammensatt vesener? Vær et sammensatt vesen hjemme, du.

Videre: Du er på jobben for å ha eget kontor, langt mindre hygge deg på kontoret, det kan du også gjøre hjemme - på hjemmekontoret blaæh! For dette skal du vite: Du har absolutt ingen økonomiske fordeler av at kantinepersonell, lagerpersonell, sentralbordpersonell, vaktmestere og slike folk jobber i samme firma som deg. Mangfold er sikkert bra i mange sammenhenger, men det stinker på arbeidsplassen. Dessuten slipper du å forholde deg til mennesker med lavere kulturell og økonomisk kapital enn deg selv på julebordet... som vi forresten har outsourcet til et firma som dessverre gikk konkurs.

Derfor blir det ikke noe julebord i år.

Det er ingen grenser for hvor langt man kan ta outsorcingtanken. I hvert fall ikke når målestokken er at bedriften er til med ett eneste formål for øye: Å tjene penger til sine eiere. I Norge outsources jo hele bedrifter over en lav sko hele tiden! Nettopp derfor kan det være en god ide å outsource seg selv. Counter-outsorcing, kan vi kalle det. Men husk å gjøre det i en periode du har mange og nødvendige oppgaver for bedriften. Venter du til det blir roligere kan det hende du blir no-sourcet, entlediget, ikke inngå i fremtidsplanene, overtallig - får sparken rett og slett.

Outsourcingstanken bygger på at bedriftene er encellede organismer hvor all annen aktivitet enn ren overlevelse ikke har noen plass. Den som skulle driste seg til å påstå at en bedrift er en levende, intelligent og dynamisk organisme bestående av ditto individer er håpløst utdatert og fortjener å bli - ...ja, tvangsoutsourcet.

Selv politikere driver outsourcing, og da tenker jeg ikke på Frp-ere som outsourcer seg selv til Spania. Noe er godt er det jo ved denne tankegangen, tross alt. Nei, selveste makten har politikerne outsourcet. Den nylig utgitte Maktutredningen viser at makten i stadig mindre grad sitter der vi som velgere bestemmer at den skal sitte, på Stortinget og i kommune- og bystyrer rundt omkring.

Makten nå sitter i kontrollorganer, i ulike instanser av rettssystemet gjennom rettsavgjørelser og forordninger, i selvutøvende demokratiske mekanismer, ombud, egenadministrerte rettigheter og plikter - you name it. Selveste demokratiet i form av grunnleggende menneskelige rettigheter er i ferd med å flytte seg fra en seddel til en annen - fra stemmeseddelen til pengeseddelen. Puh...!

Selv har jeg ingenting å outsource. Og da er det ikke det at jeg ikke ønsker å outsource noe, jeg har rett og slett ingenting av verdi. Her går det på basisfunksjoner som å spise, drikke, sove, gå tur med bikkja, gå på do osv. Og det blir aldri, aldri snakk om å outsource kjerneverdien min, som ifølge Darwin altså er opprettholdelsen av min fortsatte eksistens. Jeg tenker her på kjønnslivet mitt. Og det enda jeg bor alene og ikke har vært i nærheten av kvinnfolk på aldri så lang tid.

På den annen side, akkurat når det gjelder kjønnslivet, så er jeg faktisk inne på tanken om å outsource det fra tid til annen. Om ikke hele, så i hvert fall halve.

Ha en outsourcet dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.