Ovasjoner for guru Gates i India

Bill Gates er blitt mottatt med stående ovasjoner av entusiastiske utviklere i Indias teknologihovedstad Bangalore.

Bill Gates er blitt mottatt med stående ovasjoner av entusiastiske utviklere i Indias teknologihovedstad Bangalore.

Bill Gates kom til India mandag. Det er tredje gangen Microsofts utviklingssjef er i India, og interessen for besøket hans har vært enorm, ikke minst i Indias teknologihovedstad Bangalore som Gates besøkte for første gang i går. Han møtte flere tusen utviklere hos hvert av programvarehusene Infosys og Wipro, og ble mottatt med stående ovasjoner straks han viste seg på scenen. Hos Infosys måtte 5000 utviklere følge møtet per webkasting, utendørsscenen var for liten for alle påmeldte.

Les også

Ifølge amerikanske aviser som følger India-turneen, har Gates heltestatus spesielt blant den yngre garden av Indias utviklere, det vil si de under tretti. Ledere i Infosys og Wipro uttalte til New York Times at Microsoft spiller en viktig og positiv rolle i India, men at de likevel er betenkt over sine landsmenns tendens til å ty til "messias-skikkelser" for å løse vanskelige problemer i samfunnet.

Budskapet til Gates gjaldt hvor viktig .Net-teknologien er - for Microsoft, verden og India. Det kan være avgjørende for Microsofts framtid at indiske utviklere går med på dette. Offisielle prognoser går ut på at landets utviklerstand vil vokse fra 400.000 (noen kilder oppgir 500.000) i dag, til 1,3 millioner i 2006. Slår dette til, vil ikke noe annet land disponere så mange kvalifiserte utviklere som India.

Marerittet til Gates er at de unge indiske utviklerne velger Linux og Java framfor Windows og .Net, og angir tonen for utviklere i andre land. Redaktøren i det indiske IT-bladet Dataquest (uten forbindelse til Gartner-avdelingen med samme navn), Prasanto Kumar Roy, har ifølge Reuters sagt at bare to til tre prosent av fast ansatte indiske utviklere fokuserer på Linux, og at andelen inklusive frilansere ikke er mer enn seks til sju prosent.

Men situasjonen kan endre seg raskt etter hvert som myndigheter og mellomstore bedrifter kaster seg på IT-bølgen. Linux-PC-er selges i India i dag for 10.000 rupier, det vil si litt over 1500 kroner.

Derfor var det avgjørende for Gates at han fikk til en intensjonsavtale med myndighetene i Karnataka, delstaten der Bangalore er hovedstaden. Intensjonsavtalen går ut på at alle offentlige digitale tjenester rettet mot innbyggerne i Bangalore, skal utvikles med Microsofts produkter.

Microsofts fremste anti-Linux-argument, og som går igjen i referatene fra India-turneen, er at programvare i åpen kildekode øker drifts- og vedlikeholdskostnadene utover lisensutgiftene til kommersiell programvare.

En annen interessant avtale ble inngått mellom Microsoft og Wipro: Microsoft setter ut bokføring og andre typiske kontorrutiner til driftsavdelingen i den indiske giganten.

Til toppen