BEDRIFTSTEKNOLOGI

Over 10 petaflops fra japansk supermaskin

20 000 ekstra prosessorer har virkelig fått fart på «K computer».

K Computer slik den så ut i juni 2011.
K Computer slik den så ut i juni 2011. Bilde: RIKEN
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. nov. 2011 - 13:27

Superdatamaskinen «K computer» inntok førsteplassen i Top 500-listen over superdatamaskiner i juni i år. Dette ble gjort allerede før systemet var ferdig utbygd. Nå har antallet prosessorer blitt økt fra 68 544 til 88 128, fordelt på 864 rack. Det er allerede klart at den vil beholde førsteplassen når en ny utgave av listen blir offentliggjort den 14. november.

Med denne siste utvidelsen har regnekraften til K computer blitt økt betydelig. Målt i Linpack er ytelsen økt fra 8,162 petaflops til 10,51 petaflops. Den teoretiske maksimalytelsen er økt fra 8,774 petaflops til 11,28 petaflops.

K computer er installert ved forskningsinstitusjonen RIKEN i Kobe, Japan. Systemet er levert av Fujitsu.

Selv om det nå er ferdig bygget, gjenstår det fortsatt mye arbeid knyttet til utvikling og justering av operativsystemet, kompilatoren og annen systemprogramvare. Målet er å få dette klart innen juni 2012, men det vil ikke bli gjort offisielt tilgjengelig for delt bruk før om et år.

K computer skal brukes av forskere innen en rekke områder. Blant annet nevnes simulering av nanomaterialer, utvikling av mer effektive medisiner og solceller, forskning på effekten av jordskjelv og tsunamier, samt modellering av meteorologiske fenomener.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.