Over 20.000 Napster-fans har lastet ned griselatin-program

Musikkelskerne går stadig nye og kreative veier for å sabotere den rettspålagte blokkeringen av copyright-beskyttede musikkfiler i Napsters distribuerte nettverk. Noen nøyer seg med å legge inn manuelle skrivefeil - for eksempel skrive Beetles i stedet for Beatles - mens de mer avanserte tar i bruk automatisert griselatin...

En midlertidig forføyning fra 5. mars slår fast at Napster må stenge tilgangen til copyright-beskyttet materiale senest tre dager etter at opphavsrettsinnehaveren har spesifisert hvilke sanger som må fjernes. Napster, som har omlag 60 millioner brukere verden over, er allerede kommet godt i gang med å blokkere tilgangen til disse musikkfilene.

Men det anarkistiske Internett lar seg ikke stoppe så lett.

Ifølge den canadiske avisen National Post kan frustrerte Napster-brukere fortsette å bruke den utskjelte nettjenesten, også etter rettens formaninger om at Napster må stoppe all distribusjon av opphavsrettslig vernet materiale.

PulseNewMedia - en organisasjon av studenter ved universitetet i Toronto - har utviklet en ny programvaresnutt som tar i bruk såkalt "griselatin" for å dekke over at det fortsatt distribueres Napster-filer som strengt tatt er omfattet av blokaden.

Så fort programmet er installert begynner det å endre filnavnene på PC-brukerens MP3-filer. Den første bokstaven i filnavnet flyttes helt til slutten, slik at "Beatles" for eksempel blir "eatlesb" og "Van Morrison" blir "anv orrisonm".

- Siden programmet ble sluppet sist fredag er det blitt registrert over 20.000 nedlastinger, sier PulseNewMedias toppsjef James Chillcott til National Post.

Under slagordet "disguise your music" har PulseNewMedia utviklet programmet og nettstedet NapCameBack.com som man håper vil kunne sette en stopper for filtreringen av filer på Napster. Hvis Napster og Recording Industry Association of America klarer å knekke kodingen med en tilsvarende automatisk dekrypteringsprogramvare, har PulseNewMedia allerede forberedt en mer sofistikert kryptering.

Chillcott sier til National Post at han venter at tjenesten vil være tilgjengelig i bare noen få måneder, men legger til at han forventer å få annonseinntekter på flere millioner dollar i perioden.

National Post gjennomførte et testsøk for å se om napcameback allerede er i omfattende bruk, og konkluderer med at det er det. Hundrevis av sanger av rap-artisten "Eminem" finnes nå listet som "mineme" i Napster-systemet.

Ottawa-advokaten Stuart Ash, en spesialist i teknologiske og opphavsrettslige spørsmål, sier til National Post at den nye canadiske tjenesten ikke ser ut til å bryte noen av landets lover.

- Men det er så absolutt et av de dyktigste bruksområdene av griselatin jeg har sett, humrer han.
Aimster-sjef Johnny Deep uttalte dessuten til Reuters i forrige uke at det er ulovlig systematisk å fjerne filer som har fått endret navnet ved hjelp av kryptering.


- Napster vil kanskje klare å fjerne krypterte filnavn ett etter ett, men de kan ikke gjennomføre reverse engineering som er utført med "griselatin-kodere" for på den måten å fjerne alle sanger som er blitt krypterte - selv om krypteringen er så enkel at enhver kan avsløre den relle tittelen på det kryperte filnavnet, påstår Deep og viser til The Digital Millennium Copyright Act.

Et av hovedpunktene i loven er at det ikke er lov å produsere, selge eller distribuere 'kodeknekkende' enheter som brukes til illegal programkopiering. Det betyr at selv om den canadiske tjenesten har gjort nettopp det, så kan ikke Napster svare med samme mynt, mener Deep.

Til toppen