Over 200 milliarder blåst vekk

Facebook-kollaps på børs.

Over 200 milliarder blåst vekk
Aksjekursen til Facebook har falt kraftig siden selskapet gikk på børs i midten av mai. Etter fredagens aksjefall har hele 200 milliarder norske kroner forsvunnet. Bilde: Stephen Lam/Getty Images/All Over Press

34 milliarder dollar, 207 milliarder norske kroner, er barbert vekk fra børsverdien til Facebook siden de gikk på børs i midten av mai. Årsaken? Investorer har gått fra feberhett håp til å tvile tungt på selskapets forretningsmodell.

Forrige torsdag fremla Facebook, med gründer og toppsjef Mark Zuckerberg i spissen, sine første kvartalstall siden selskapet gikk på børs. De var ikke egnet til hverken å imponere eller glede investorer, som svarte med å lempe ut aksjer i selskapet. Fredag, dagen etter tallene ble kjent, raste aksjekursen med over 12 prosent.

    Les også:

Ingen andre selskap som har gjennomført en børsnotering i USA har opplevd at så mye verdi har blitt brent vekk på så kort tid, skriver Bloomberg News.

For å sette verditallet i perspektiv: Hadde du hatt 200 milliarder kroner kunne du kjøpt Norsk Hydro fire ganger. Statoils børsverdi er 453 milliarder kroner – og du kunne kjøpt hele Telenor (som er verd 160 milliarder kroner) og kjøpt Opera Software (som er verd 4,8 milliarder kroner) en god del ganger.

Men selv om aksjekursen har rast er Facebook fremdeles et dyrt selskap, målt i opp mot hva selskapet tjener av penger. Intet annet internettselskap er priset høyere målt i forhold til hvor mye de tjener på Nasdaqs internettindeks.

Selskapet er verd 56,4 milliarder dollar, eller 343 milliarder norske kroner, ved siste omsetning.

    Les også:

Les mer om: