BEDRIFTSTEKNOLOGI

Over 26.000 mobiltelefoner på svartelista

De to mobiloperatørene har de siste tre årene registrert over 26.000 telefoner som stjålet og ingen av telefonene kan dermed brukes i mobilnettet. Registreringen har blant annet ført til sterk reduksjon av antall bilinnbrudd.

Frode Eriksen
23. nov. 1999 - 12:18

Sikkerhetssjef i NetCom, Jan Fosse opplyser til digi.no at selskapet - siden registreringen startet ved inngangen av 1997 - har svartelistet 10.000 mobiltelefoner. Informasjonsdirektør i Telenor Mobil, Elisabeth H. Gjølme har ikke konkrete tall å vise til for Telenor Mobil, men anslår antallet registrerte mobiltelefoner til 16.000 over de siste to årene.

Ifølge VG sier Roger Finstad ved Majorstua politistasjon i Oslo at tidligere ble to av tre bilinnbrudd begått nettopp med synlige mobiltelefoner for øye, men svartelistingen har fratatt mange appetitten på mobiltelefoner sier han.

Tilsvarende nedgang i bilinnbrudd har en også sett i andre byer og tettsteder. Dessuten går færre fra mobiltelefonen liggende igjen i bilen, som dermed får en fristelse mindre å by på.

- Når vi får en anmeldelse, kan vi i samarbeid med Telenor sperre hele telefonens elektronikk, slik at den blir en ubrukelig plastdings for tyven eller heleren, sier han til avisen.

Det var i november 1997 at Telenor Mobil og NetCom introduserte sikkerhetssystemet som kan gjenkjenne stjålne mobiltelefoner, og som via et sentralt register i Dublin gjør at operatørene kan sperre stjålne telefoner for bruk stort sett i hele Europa. Dette registeret er nå operativt og har oversikt over 285.000 stjålne mobiltelefoner tilknyttet GSM-nettet i Europa.

Dermed er det ikke mulig å bytte SIM-kort i en stjålet mobiltelefon. Et stjålet SIM-kort kan dessuten spores i mobilnettet. Det er telefonens serienummer som er nøkkelen til svartelistingen.

Dermed får heleren som overtar en stjålet mobiltelefon svært kortvarig glede av telefonen. Det nye registreret har satt en effektiv sperre for det voksende annenhåndsmarkedet av lett omsettelige mobiltelefoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.