BEDRIFTSTEKNOLOGI

Over og ut for Symbian

Nokia døper om plattformen på nytt.

Nokia pensjonerer Symbian-navnet for godt ved å døpe om Symbian Belle, her vist i landsskapsmodus, til Nokia Belle.
Nokia pensjonerer Symbian-navnet for godt ved å døpe om Symbian Belle, her vist i landsskapsmodus, til Nokia Belle. Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. des. 2011 - 10:20

Nokia kunngjorde i et blogginnlegg at det faser ut navnet «Symbian» på selskapets operativsystem for smartmobiler. Den nyeste versjonen av operativssystemet kalles nå for Nokia Belle, i stedet for Symbian Belle. Denne versjonen er tilgjengelig på en del nyere modeller, og skal snart gjøres tilgjengelig også for en del noe eldre smartmobiler.

Dette er ikke første gang Symbian blir døpt om. Opprinnelig het operativsystemet EPOC og ble utviklet av selskapet Psion Software omkring 1990 for bruk i selskapets PDA-er. I 1998 inngikk Psion i et fellesprosjekt med Ericsson og Nokia. Selskapet ble døpt om til Symbian. Den sjette versjonen av selskapets operativsystem var den første som ble kalt for Symbian OS.

Symbian vokste etter hvert fram til å bli verdens mest brukte operativsystemet i smartmobiler. Helt fram til fjerde kvartal i fjor var plattformen markedsledende, men nedturen hadde antagelig allerede startet da Nokia kjøpte hele Symbian i desember 2008. Da forsvant i stor grad interessen til de andre mobilselskapene som benyttet Symbian. Det å gjøre Symbian til åpen kildekode, ledet av nyetablerte Symbian Foundation, bidro ikke til særlig mer entusiasme for plattformen på et tidspunkt hvor iOS og etter hvert også Android satte standarden.

I dag er det i hovedsak bare Nokia som benytter Symbian, eller Nokia Belle, som operativsystemet nå altså heter. Windows Phone har overtatt som selskapets hovedplattform for smartmobiler, men Nokia har såvidt forlatt startgropen i et kappløp som kan bli svært spennende også i årene som kommer.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.