Over to millioner dollar for utdatert domene

Meldingen gikk verden rundt at year2000.com var i ferd med å bli auksjonert bort for rekordhøye ti millioner dollar. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at de tre høyeste budene var bløff. Men 2,1 millioner dollar for et utdatert domene er vel kanskje ikke så ille?

Meldingen gikk verden rundt at year2000.com var i ferd med å bli auksjonert bort for rekordhøye ti millioner dollar. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at de tre høyeste budene var bløff. Men 2,1 millioner dollar for et utdatert domene er vel kanskje ikke så ille?

Et domene av typen "dot.com" koster i dag svært lite, rundt 70 dollar for to år. Innehaverne av Year2000.com hadde brukt domenet og nettstedet i adskillig lengre tid til å informere om potensielle år 2000 problemer og foreberedelser til årtusenskifte.

Men like før året rant ut, var det slutt på servicen. Da la amerikanske "the Year 2000 Information Center" sammen med en kanadisk Y2K-ekspert ut domenet for salg på eBay. Auksjonen var privat slik at ingen av de eventuelle kjøperne skulle få navnet sitt eksponert.

Det kom inn 13 bud på domenet i tidsrommet 22. desember til 1. januar. Utgangsprisen var på én million dollar og det siste på ti millioner. Nettverden feiret at det var satt ny rekord for salg av domener, mens selgerne uttrykte sin skepsis. Rutinemessig tar det tre dager å få verifisert slike auksjonsbud.

Etter at eBay hadde gjort jobben sin, kunne auksjonshuset konstatere at det høyeste budet var bløff, skriver Associated Press (AP). Og ikke bare første, mens også nummer to og tre. Det ene var allerede mistenkt for å være falskt, mens det tredje ble trukket.

Det innebærer at budet utenfor pallen på 2,1 millioner dollar fortsatt står ved lag. Det bekrefter både AP og News.com.

Dermed beholder Business.com prislapprekorden på 7,5 millioner dollar en stund til. Domenet ble kjøpt av investeringsselskapet eCompanies i november i fjor.

Men den kanadiske år 2000-eksperten Peter de Jager, som var en av de første som slo alarm om 2000-problemet allerede i 1992, og the Year 2000 Information Center, et underbruk av markedsføringsselskapet Tenagra Corp., kommer likevel ikke så verst ut av det.

Etter å ha informert om den potensielle katastrofen siden 1995, ble de enige om å kvitte seg med et nettsted med begrenset levetid. De Jager sier til BBC at han hadde en sterk mistanke om at budet på ti millioner ikke var reelt.

- Det er for mange mennesker som hater meg og vil se meg med egg i ansiktet, sier han og hevder at han har fått mye elektronisk hatpost underveis.

Innehaverne mener at det ikke minst ligger en markedsføringsverdi i de 25.000 pekerne til Year2000.com som ligger ute på resten av nettet - selv om det spørs hvor interessant stedet blir når år 2000 er passert.

Den første millionen av dollarene vil gå til veldedige formål, mens resten vil bli splittet mellom de Jager og Tenagra.

Til toppen