SIKKERHET

Over tusen arrestert i global politioperasjon mot cyberkriminalitet

Store pengebeløp ble beslaglagt.

Polícia Judiciária i Macao under en ransaking i tilknytning til Operation HAECHI-II.
Polícia Judiciária i Macao under en ransaking i tilknytning til Operation HAECHI-II. Foto: Interpol

Resultatet av en Interpol-koordinert operasjon mot cyberkrimaktører i sommer ble 1003 arrestasjoner og beslagleggelse av ulovlige midler tilsvarende bortimot 27 millioner dollar. Dette opplyser Interpol i en pressemelding

I operasjonen, som hadde kodenavnet HAECHI-II og foregikk fra juni til september i år, samarbeidet spesialpoliti fra 20 land, i tillegg til Hong Kong og Macao, om å etterforske visse typer nettsvindel, inkludert romantisk svindel, investeringssvindel og hvitvasking av penger knyttet til ulovlige, nettbaserte pengespill. 

Hele 1660 saker kunne avsluttes. Som et resultat av dette ble 2350 bankkonti blokkert. Disse var brukt i forbindelse med nettbasert finanskriminalitet. 

Les også

Utnyttet interessen for «Squid Game»

Blant de konkrete eksemplene på cyberkrim-tilfeller som blir nevnt i pressemeldingen, er en skadelig mobilapp som maskerte seg som et produkt tilknyttet tv-serien «Squid Game». I virkeligheten var den en trojaner som kunne hacke seg inn i brukerne betalingsinformasjon og abonnere på dyre tjenester uten brukerens eksplisitte samtykke. Den ble først oppdaget i Colombia, men skal også ha vært rettet mot brukere i andre land.

Landene som deltok i aksjonen var Angola, Brunei, Colombia, India, Indonesia, Irland, Japan, Kambodsja, Kina, Laos, Malaysia, Maldivene, Filippinene, Romania, Singapore, Slovenia, Spania, Sør-Korea, Thailand og Vietnam, samt altså Hongkong og Macao.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.