ANALYSER

– Overdreven tro på NFC og private nettskyer

Gartner har vurdert modenheten til en mengde kommende teknologier.

Gartners Hype Cycle for juli 2011.
Gartners Hype Cycle for juli 2011. Bilde: Gartner
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2011 - 11:05

Analyseselskapet Gartner kom i forrige uke med en ny Hype Cycle-rapport, hvor selskapet har evaluert modenheten til 1900 ulike teknologier. Noen av disse teknologiene har blitt fordelt på kurven over. Kurven går først bratt oppover og viser de teknologiene som får mest oppmerksomhet, men som kanskje har et stykke igjen før de modnes. Så går kurven nedover, da de fleste teknologier opplever en nedtur før de eventuelt blir modne og utbredte.

I kurven vises også tiden Gartner mener det vil ta før teknologien blir tatt i bruk av mange.

– Temaene i årets Emerging Technologies Hype Cycle inkluderer den pågående interessen og aktiviteten i sosiale medier, nettskyen og mobil, sier Jackie Fenn, visepresident i Gartner, i en pressemelding.

– Innen sosiale medier nærmer sosialanalytikk, aktivitetsstrømmer og gruppehandel seg toppen, noe som viser at tiden for skyhøye vurderingen av Web 2.0-nykommere ennå ikke er over. Private nettskyer har overtatt for mer generelle nettskyer på toppen av kurven, mens nettsky og webplattformer siden 2010 har falt nedover mot «Trough of Disillusionment», sier Fenn.

– Mobile teknologier fortsetter å være en del av de kort- og langsiktige planene til de fleste av våre klienter, og er tilstede på kurven i form av medienettbrett, NFC-betaling, QR- og fargekoder, mobile applikasjonsbutikker og posisjonsbevisste applikasjoner.

Også Internett-tv og trådløs strøm har nå beveget seg mot toppen av hype-kurven, noe som betyr at Gartner mener at teknologiene preges av overentusiasme. Blant klatrerne finner man bildegjenkjenning, tale-til-tale-oversettelse og Internet of Things (maskin-til-maskin).

Blant teknologiene som Gartner mener vil nå massemarkedet innen fem år, inkluderer både mye omtalte løsninger med nettbrett og nettskyen, men også mer it-spesifikke teknologier som minnebaserte databasesystemer, «big data» og massiv informasjonsprosessering og -håndtering.

På lengre sikt, mellom fem og ti år, ventes teknologier som 3D-utskrift, innholdsberikede tjenester, Internet of Things, Internett-tv og datamaskiner som kan svare på spørsmål gitt med naturlige språk, bli en del av hovedstrømmen.

Teknologier som Gartner mener vil bruke mer enn 10 år på å modnes, inkluderer 3D-bioutskrift, menneskelig forsterkning, mobile roboter og kvantedatamaskiner.

De øvrige teknologiene Gartner har evaluert, er fordelt på i alt 76 ulike Hype Cycle-kurver. En oversikt finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.