MAREA-KABELEN

Overførte data enda raskere enn det designerne trodde var mulig

Kapasitetsrekord over Atlanteren.

Marea-kabelen kveilet opp ombord i et skip før den ble installert på bunnen av Atlanterhavet.
Marea-kabelen kveilet opp ombord i et skip før den ble installert på bunnen av Atlanterhavet. Foto: Mark Malijan/Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. mars 2019 - 15:54

I februar i fjor ble den undersjøiske fiberkabelen som kalles for Marea tatt i bruk. Den er delvis finansiert av Facebook og Microsoft og strekker seg over en distanse på 6.605 kilometer mellom Virginia Beach i USA og Sopela nær Bilbao i Spania. Med sine åtte fiberpar, som hver er designet for å tilby en kapasitet på 20 terabit per sekund, har kabelen allerede en rekordhøy, teoretisk kapasitet – totalt 160 terabit per sekund. 

Fiberkabelen kommer i land på denne stranden i Baskerland. Det står «fiberoptisk kabel» på lokket i forkant av bildet. <i>Foto:  Pål Unanue-Zahl</i>
Fiberkabelen kommer i land på denne stranden i Baskerland. Det står «fiberoptisk kabel» på lokket i forkant av bildet. Foto:  Pål Unanue-Zahl

Ifølge The Verge er ikke den virkelige kapasiteten helt på dette nivået ennå. I gjennomsnitt er dataraten begrenset til 9,5 terabit i sekundet per par.

Nå har forskere hos Infinera brukt et av fiberparene i kabelen til å teste ut hvordan moduleringsteknologien PM-16QAM (kvadraturamplitudemodulasjon) fungerer over så lange distanser. 

Det gikk over all forventning. 

Bakgrunn: Facebook og Microsoft legger ny sjøkabel til Europa

26,2 terabit per sekund

Dataene sendes gjennom fiberparet ved hjelp av lasere. Ved hjelp av Infineras moduleringsverktøy, greide forskerne å oppnå en signalhastighet på opptil 26,2 terabit per sekund, betydelig høyere enn det kabeldesignerne opprinnelig trodde var mulig. 

I en pressemelding opplyser Infinera at utstyret som ble brukt, allerede er kommersielt tilgjengelig. 

Ifølge Pierre Mertz, en av forskerne som har deltatt i prosjektet, har den største utfordringen vært at systemet opererer veldig nærme Shannon-grensen, som angir den maksimale raten informasjon kan overføres over en kommunikasjonskanal med en spesifisert båndbredde når det er støy tilstede. 

– Det betyr at hver eneste forbedring vi gjør blir vanskeligere og vanskeligere, sier Mertz i en pressemelding

Saken fortsetter under bildet.

Det er et godt stykke fra Virginia Beach til Bilbao. <i>Bilde:  Microsoft og Facebook</i>
Det er et godt stykke fra Virginia Beach til Bilbao. Bilde:  Microsoft og Facebook

Kan kombineres

Kapasiteten til løsningen som omtales i denne saken, skal ifølge Infinera være sammenlignbar med det konkurrerende leverandører oppnår med neste generasjons brikkesett, som tar i bruk teknikken Probabilistic Constellation Shaping (PCS). 

En fordel med Infineras løsning er ifølge Mertz at den kan kombineres med PCS, noe som åpner for enda høyere hastigheter i framtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.