FORBRUKERTEKNOLOGI

Overførte foto gjennom kroppen

Ericsson demonstrerte på CES hvordan kroppen kan fungere i et digitalt nettverk.

Fra podiet på forbrukermessen CES i Las Vegas: Ingeniøren til høyre, presentert som «Anders», har brukt sin Android mobil til å ta et bilde av Ericssons toppsjef Hans Vestberg under hans presentasjon. Her har Vestberg den ene hånden på mobilen. Straks han la den andre hånden på mottakeren til venstre, ble bildet overført til skjermen. Ericsson tror muligheten for å bruke kroppen til å overføre digitale signaler åpner for en rekke praktiske og underholdende anvendelser.
Fra podiet på forbrukermessen CES i Las Vegas: Ingeniøren til høyre, presentert som «Anders», har brukt sin Android mobil til å ta et bilde av Ericssons toppsjef Hans Vestberg under hans presentasjon. Her har Vestberg den ene hånden på mobilen. Straks han la den andre hånden på mottakeren til venstre, ble bildet overført til skjermen. Ericsson tror muligheten for å bruke kroppen til å overføre digitale signaler åpner for en rekke praktiske og underholdende anvendelser. Bilde: Mike Markovic, for Ericsson
13. jan. 2012 - 12:37

På forbrukermessen Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas denne uken har Ericsson demonstrert utstyr for å formidle digitale signaler gjennom menneskekroppen.

Under en presentasjon på scenen, overførte Ericssons toppsjef Hans Vestberg et digitalt fotografi fra en Android-mobil til en skjerm ved å holde telefonen i den ene hånden og legge den andre på en mottaker koplet til skjermen. Overføringen startet straks han tok på mottakeren, og gikk omtrent øyeblikkelig.

På sin stand på CES viste Ericsson den samme teknologien i en demonstrasjon der en sender og en mottaker var koplet til hver sin berøringsflate. Senderen var koplet til en digital lydkilde, mottakeren til høyttalere. Når en person hadde en hånd på hver flate, kunne man høre musikken: Den opphørte straks man løftet den ene hånden.

Signaler fra senderen (til venstre) når bare fram til mottakeren (til høyre) dersom en person legger en hånd på hver av de tilkoplede flatene. <i>Bilde: Ericsson</i>
Signaler fra senderen (til venstre) når bare fram til mottakeren (til høyre) dersom en person legger en hånd på hver av de tilkoplede flatene. Bilde: Ericsson
Her opprettes forbindelsen, og man hører musikken fra senderen.
Her opprettes forbindelsen, og man hører musikken fra senderen.

Som bildene viser, er elektronikken som skal til, fortsatt stor og klumpete. Poenget nå, er at signaloverføring gjennom menneskekroppen virker, også for anvendelser som lyd og bilde.

Ericsson kaller dette for «kapasitiv kopling», fordi teknologien utnytter menneskekroppen som en kondensator.

Blant de praktiske anvendelsene som Ericsson forespeiler med denne teknologien:

  • Hvis MP3-spilleren berører kroppen, koples øretelefonene straks man tar dem på.
  • Et nøkkelkort kan bæres på innsiden av et klesplagg eller utformes som en ring: Dørlåsen – på arbeidsplassen, på bilen, på et hotell – går opp straks man tar i døra.
  • Visittkort kan utveksles straks man tar hverandre i hånden.

Poenget er at all slags informasjon kan overføres gjennom berøring. Det gjelder «bare» å forminske elektronikken, gjøre den rimelig å framstille og finne en «killer-app».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.