FORBRUKERTEKNOLOGI

Overklokkingsvillig billigprosessor

En ny generasjon av AMDs Sempron-prosessorer gir løfter om svært gode overklokkingsmuligheter. Det viser en fersk forhåndstest.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. apr. 2005 - 12:09

AMD er i ferd med å innføre en ny versjon av kjernene i mange av selskapets prosessorer. Athlon 64-brikker utstyrt med E-versjonen av Venice-kjernen, skal ifølge enkelte kilder ha kommet på markedet allerede denne uken.

Det er flere nyheter knyttet til E-versjonen av AMDs oppdaterte kjerner. Blant annet bringer disse kjernene med seg støtte for SSE3 (Streaming SIMD Extensions), et utvidet sett med instruksjoner som ble introdusert av Intel i forbindelse med Prescott-utgaven av Pentium 4. Instruksjonene skal blant annet gi bedre ytelse i forbindelse med videokoding, grafikk og kompleks aritmetikk.

SSE3 vil riktignok bare kunne gi en ytelsesforbedring når det kjøres programvare som har støtte for instruksjonene.

Likevel, mest interessant er nok de mulighetene de oppdaterte kjernene gir for ytterligere økning av klokkehastigheten til prosessoren. Et utslag av dette vises i en test utført av X-bit Labs med Sempron 3100+ for Socket 754. For også kjernen i Sempron vil nå bli oppdatert med SSE3, forbedret minnekontroller og ikke minst 90 nanometers prosessteknologi gjennom versjonen som kalles Palermo.

Normalt er denne prosessoren klokket til 1,8 GHz, men under testen ble klokkehastigheten økt til nesten 2,7 GHz. Overklokkingen ble gjort ved å øke klokkehastigheten til 298 MHz. Da ble klokkehastigheten til prosessoren 2682 MHz med en 9x multiplikator. X-bit Labs understreker at langt fra alle hovedkort gjør det mulig å øke hastigheten på forsidebussen i grad - under testen ble et hovedkort med Nvidia nForce3-brikkesett benyttet.

I tillegg ble spenningsverdien Vcore økt med 13 prosent. Da oppnådde man altså en økning i klokkehastigheten på 49 prosent, uten at kjernetemperaturen ble høyere enn 55 ° C.

Ytelsestester X-bit Labs har gjort, viser at den overklokkede Sempron-prosessoren viser ytelse som er på høyde med noen av de beste, både Athlon 64 4000+ og Pentium 4 570 og 660. Ikke minst når det gjelder spill, er den overklokkede brikken helt i tet. Den slår også Athlon 64 4000+ i alle multimedietestene.

Hvis man ser bort fra overklokkingen, viste den Palermo-baserte Sempron-prosessoren bare en ytelsesøkning på omtrent én prosent i forhold til forgjengeren.

Den overklokkede Sempron-brikken, som uten problemer skal ha bestått stabilitetstestene Prime95 og S&M, vil trolig koste omtrent det samme som forgjengeren - 114 dollar. Athlon 64 4000+ koster ifølge AMD 643 dollar, mens Intel oppgir 605 dollar og 637 dollar som veiledende priser for henholdsvis Pentium 4 660 og 570J med LGA775-grensesnittet.

Det kan være noe å tenke på, i hvert fall om du ikke har planer om å ta i bruk et operativsystem med støtte for 64-bits utvidelser. Men se heller ikke bort fra at også Athlon 64 og Pentium 4 kan overklokkes.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.