Overraskende åpning av raskere mobilnett

Telenor åpner overraskende sitt EDGE-nett som øker farten på mobildata for mange av dagens mobiler.

Telenor åpner i dag sitt såkalte Edge-nett i de største norske byene, skriver Aftenposten.

EDGE kalles også 2,5 G fordi systemet gir opp fem ganger høyere overføringshastighet sammenlignet med dagens GPRS. Egde fungerer med en del av dagens GSM-mobiler som Nokia 6220 (bildet over) og stadig flere Edge-mobiler kommer til.

Informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor forteller at kunder maksimalt en femdobling av GPRS-farten - i optimale tilfeller får man 200 kilobit i sekundet, men i praksis vil det i de fleste tilfeller ligger på noe over 100 kilobit i sekundet.

Edge åpner for raskere Internett-bruk, epost-overføring og annen mobil datatrafikk. Alle Telenors kunder har fått lagt til Edge-muligheter i sitt abonnement, forteller Tuman Johnsen.

Men samtidig som farten øker, øker også regningen med femdobbel fart. For Telenor har ikke gjort noe med prisingen av dataoverføring fra dagens GPRS-regime.

Fra og med i dag får brukere med Edge-kombatible mobiler dekning i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Mo i Rana, Stjørdal, Malvik, Fredrikstad og Sarpsborg. I løpet av den nærmeste tiden vil landets 35 største byer og tettsteder ha tilgang på EDGE. Et oppdatert dekningskart vil om kort tid være tilgjengelig på Telenor Mobils internettsider, telenormobil.no.

Lanseringen av Edge kommer bare måneder før Telenor lover å åpne sitt UMTS-nett.