Overraskende bra kvartal for IBM

Bedre skatteplanlegging er en viktig årsak til at IBM økte fortjenesten med 7,4 prosent i forhold til annet kvartal i fjor. Omsetningen økte med 3,8 prosent.

Bedre skatteplanlegging er en viktig årsak til at IBM økte fortjenesten med 7,4 prosent i forhold til annet kvartal i fjor. Omsetningen økte med 3,8 prosent.

Fortjenesten i kvartalet fram til 30. juni økte til 1,45 milliarder dollar fra 1,35 milliarder. Omsetningen økte til 18,87 milliarder dollar fra 18,18 milliarder. Fortjenesten lå litt i overkant av det Wall Street-analytikerne hadde ventet. Fortjenesten per aksje økte med hele 16 prosent på grunn av IBMs aggressive gjenkjøpsprogram.

Omsetningen økte mest i det IBM kaller "computer services", det vil si salg av tjenester til store selskaper: 23,5 prosent til 4,6 milliarder dollar. Maskinvare sto stille på 8,62 milliarder dollar. Omsetningen av programvare falt 3,4 prosent til 3,08 milliarder dollar, og inntekter fra vedlikehold falt med 7 prosent til 1,63 milliarder.

En sammenlikning mellom første halvår 1997 og samme periode i 1996 viser en økning i fortjeneste på 3,1 prosent til 2,64 milliarder dollar, og en økning i omsetning på 4,1 prosent.

Kvartalstallene ble kunngjort etter børsens stengetid.

Skatteprosenten i annet kvartal 1997 var 33,7, mot 38,1 i samme kvartal i fjor. Fortjeneste før skatt har stått stille. IBMs fungerende økonomisjef Lawrence Ricciardi sa til Wall Street Journal at selskapet har arbeidet mye for å få ned skatteutgiftene. Et viktig tiltak har vært å flytte mesteparten av harddiskproduksjonen til land som Singapore og Ungarn, der skatter og avgifter er lavere enn ellers.

IBM forteller om bra omsetning av disker, brikker, PC-servere og PC-er til næringslivet. Omsetningen av RS/6000 og AS/400 falt, blant annet på grunn av overgang til nye modeller. Selskapet innrømmet at arbeidsstasjonene i RS/6000-serien merker presset fra Windows NT. Forbruker-PC-ene i Aptiva-serien er også et problemområde. Stormaskinomsetningen sto stille i dollar selv om den økte med 60 prosent målt i ytelse.

Omsetningen i Nord-Amerika økte med 10 prosent, mens den falt med 5 prosent i Europa. I Asia og Stillehavet økte omsetningen med 4 prosent.

Til toppen