RESULTATERFINANS

Overraskende minus for IBM Norge

IBM-sjef Morten Thorkildsen varslet et underskudd for 2003, men det ble langt verre enn ventet.

5. juli 2004 - 08:32

2003 gav et løft for mange etter flere nitriste år, men det lugger kraftig for et av lokomotivene i den norske IT-bransjen, IBM Norge.

I februar la IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen frem et årsregnskap som viste en vekst i omsetningen på tre prosent sammenlignet med 2002 og et underskudd. Hvor stort dette underskuddet ble ville ikke IBM Norge opplyse.

Det endelige tallet er ikke klart, men det går mot et tosifferet millionunderskudd. Årsakene er ikke driften, fortalte Thorkildsen til digi.no - det er engangskostnader fra nettopp oppkjøpet av PWC.

Men hvor IBM Norge virkelig har vokst i et tregt markedet er ikke klart - for oppkjøpet av PriceWaterhouseCoopers Consulting tilførte IBM hele 200 ansatte julen 2002 og gav full effekt i 2003.

- Selv med oppkjøpet av PWC Consulting mener jeg vi hadde vekst, men vi har ikke gjort noen analyse av hva som er organisk og hva som skyldes oppkjøpet av PWC, sier Thorkildsen til digi.no.

Men nå er de virkelige tallene rapportert til Brønnøysund-registeret og disse viser et helt annet bilde. For driftsresultatet som ikke har noen med oppkjøpet av de 200 PWC-konsulentene, lyser illrødt.

Etter en omsetning på 2,96 milliarder, endte IBM Norge opp med et driftsunderskudd på 139 millioner kroner i 2003, skriver Finansavisen.

Av dette er bare 26 millioner kroner engangskostnader som stammer fra oppkjøpet av PWC, opplyser IBMs norske finansdirektør Emil Stampe til digi.no. Resten av underskuddet på rundt 113 millioner kroner er altså et vanlig driftsunderskudd.

I 2002 kunne IBM Norge til sammenligning skilte med et driftsoverskudd på 50 millioner kroner.

"2003 var et vanskelig år for konsulentbransjen", er hovedforklaringen Stampe gir digi.no på hvor salget sviktet for IBM.

Etter driftsunderskuddet kommer det en rentekostnad på 41 million kroner, noe som også var høyt i 2002 38 millioner kroner. Dette gir et resultat før skatt på -161 millioner kroner. I 2002 under Endre Rangnes var dette resultatet på pluss 65.469 millioner kroner.

Etter å ha trukket fra et fremførbart underskudd ender IBM opp med et underskudd etter skatt på 118 millioner kroner i 2003.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.