RESULTATERFINANS

Overraskende stor svikt i IBMs omsetning

Men investorene er fornøyd med Sam Palmisano: Resultatet er opp 12 prosent.

17. juli 2009 - 09:46

Tallene som IBM la fram for andre kvartal viser et blandet bilde: Omsetningen faller, mens resultatet vokser kraftig.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor falt omsetningen med 13 prosent til 23,3 milliarder dollar. Nettoresultatet økte med 12 prosent til 3,1 milliarder dollar.

Overskuddet per aksje er opp 18 prosent til 2,32 dollar: Det er ifølge IBM ny rekord for et andre kvartal.

Toppsjef Sam Palmisano mener IBM har gjennomgått en «strategisk omdanning» for å nå fram til en «veldig sterk forretningsmodell». Han nevner spesielt strategiske investeringer i «Smarter Planet»-løsninger, forretningsanalyse og nestegenerasjon datasentraler.

– Vi er optimistiske med tanke på IBMs evne til å få mest mulig ut av både dagens vekstmuligheter og dem som vil dukke opp etter hvert som økonomien bedrer seg. Vi ligger godt foran planen for å komme opp i et årsresultat per aksje på 10 til 11 dollar i 2010, sa Palmisano.

IBM har tidligere forespeilet et resultat per aksje på 9,20 dollar i 2009. Denne prognosen er nå oppjustert til «minst 9,70» dollar.

Det finnes ingen kommentarer i IBMs pressemelding til nedgangen i omsetningen, som for øvrig preger alle regioner, også typiske vekstmarkeder. IBM gir heller ingen prognoser for omsetningen i 2009. Det er tredje kvartal på rad at IBM opplever fall i omsetningen, og prosentvis har nedgangen økt fra kvartal til kvartal. Analytikere som har sett på utviklingen antar at denne tendensen vil brytes i tredje kvartal.

I en telekonferanse med analytikere forklarte IBMs finansdirektør Mark Loughridge at man ser for seg fortsatt stramme budsjetter hos kundene, men at dette kan løsne etter hvert som stimuleringstiltak begynner å realiseres.

Omsetningssvikten i IBM er langt større enn den allmenne nedgangen i IT-investeringer. Analyseselskapet Gartner ser for seg at IT-investeringene vil reduseres med 6 prosent fra 2008 til 2009.

Noe av forklaringen på den sterke nedgangen i omsetning er svingninger i dollar kurs. Med konstante valutakurser hadde nedgangen vært 7 prosent, ifølge IBM.

Innen tjenester (Global Services) er nedgangen 12 prosent til 13,4 milliarder dollar.

Innen programvare er nedgangen 7 prosent til 5,2 milliarder dollar. Websphere-omsetningen økte med 8 prosent, mens Lotus-omsetningen falt 14 prosent.

Innen maskinvare (Systems and Technology) falt omsetningen med 26 prosent til 3,9 milliarder dollar. Stormaskinene (System z) er ned 39 prosent, Power-serverne (System p) er ned 13 prosent, og x86-serverne (System x) er ned 22 prosent. Omsetningen av lagringssystemer falt 20 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.