Overraskende stort overskudd i Silicon Graphics

Silicon Graphics ser ut til å være på vei opp fra bølgedalen. Men aksjekursen må nesten dobles for å tangere rekorden fra to år tilbake.

Silicon Graphics ser ut til å være på vei opp fra bølgedalen. Men aksjekursen må nesten dobles for å tangere rekorden fra to år tilbake.

Silicon Graphics har opplevd sitt første kvartal med over en milliard dollar i omsetning. 1,2 milliarder dollar er 28 prosent bedre enn forrige kvartal, og 19 prosent bedre enn samme kvartal i fjor.

Underskudd i fjorårets kvartal på 49 millioner dollar er vendt til et overskudd på 102 millioner dollar. Wall Street hadde forventet et overskudd rundt 62 millioner dollar. En ordrereserve på 537 millioner dollar tyder på at framgangen vil vare ved.

Ifølge toppsjef Edward McCracken skyldes de gode tallene at produktlinjen er komplett og er blitt svært positivt mottatt på markedet, og at det ikke er leveringsproblemer. De viktigste produktene skal være arbeidsstasjonene i Octane-serien, og de nye Origin 2000 skalerbare servere.

Observatører bekrefter at selskapet har løst problemene med ufullstendig produktlinje, forsinket produksjon av Octane og overtakelsen av Cray.

Servere er blitt viktigere for Silicon Graphics enn grafiske arbeidsstasjoner. Server-salget økte med 30 prosent i forhold til samme kvartal i fjor og utgjør nå 52 prosent av omsetningen. Grafiske arbeidsstasjoner falt med 10 prosent, og utgjør nå 48 prosent av omsetningen. Problemene her skyldes skarpere konkurranse fra Windows NT-baserte grafiske arbeidsstasjoner.

Planene for framtida går i hovedsak ut på nye investeringer innen telekom-servere og web.

Flere kommentatorer, blant dem Wall Street Journal bemerker at kvartalsresultatet kan være et tegn på at selskapet endelig er på vei opp fra bølgedalen som har preget virksomheten de siste årene. Aksjekursen steg kraftig før og etter at tallene ble kunngjort. Siste notering i går var 23,25 dollar. Selskapets rekordnotering er 45 dollar, fra juni 1995.

Til toppen