Overraskende Surface-lansering

Ingen mini-utgave. Tvert imot.

Overraskende Surface-lansering
Microsoft Surface Pro 3 er en maskin for dem som vil kombinere den bærbare pc-en med et nettbrett. Som med de fleste kombinerte produkter, skjer dette ikke uten kompromisser av betydning. Bilde: Microsoft

Oppdatering: De norske prisene er nå klare, og Surface Pro 3 kan nå forhåndsbestilles hos blant annet Microsoft Norge. Den aller billigste modellen koster 6 895 kroner, den dyreste koster 16 845 kroner. I tillegg kommer eventuelt ekstrautstyr som tastatur. Det loves levering innen den 31. august.

Mens ryktene ville ha det til at Microsoft nå skulle lansere et relativt lite Surface-brett og kanskje en ny Surface Pro, var det nettopp og kun Surface Pro 3 som ble avduket i kveld. Ikke bare det, men nettbrettet er til og med betydelig større enn forgjengerne – 12 tommers skjerm med oppløsning på 2160 x 1440 piksler. Hele poenget med enheter er at den skal være et nettbrett som kan brukes som pc, eller omvendt om man vil. Microsoft legger ikke skjul på at enheten er en utfordrer til Apples Macbook Air.

Til tross for at skjermen har vokst med 1,4 tommer, er Surface Pro 3 omtrent 102 gram lettere enn forgjengeren – vekten er altså 798 gram. Med tastaturet Surface Pro Type Cover økes dog vekten til 1,092 kg – noen få gram mer enn Macbook Air.

Tykkelsen til Surface Pro 3 er på 9,1 mm – uten tastatur. Forgjengeren er 13,5 millimeter tykk.

Penn

Med den nye enheten følger også en helt ny Surface Pen, som kan skille mellom 256 ulike trykknivåer. Dette skal gjøre den jevnere og mer presis ved skriving og tegning. Ifølge Microsoft skal den i stor grad kunne oppleves som en vanlig penn.

Under skallet leveres Surface Pro 3 med et mye større utvalg av prosessorer enn forgjengeren. Både Intel Core i3, i5 og i7 vil være tilgjengelige. Dette, kombinert med lagringsplass på mellom 64 og 512 gigabyte, samt 4 eller 8 gigabyte med RAM, gjør at Surface Pro 3 tilbys innenfor et stort spekter av priser. De norske prisene er ennå ikke klare*, men i USA er de veiledende prisene på mellom 799 og 1949 dollar. I tillegg koster tastaturet 130 dollar, og en ser sikkert nytten av en Ethernet-adapter til 40 dollar eller en dokkstasjon til 200 dollar.

Microsoft lover at en batteritid på opptil 9 timer ved bruk av nettleser, men dette vil nok avhenge mye av prosessorvalget.

Støtten til Surface Pro 3 kan stilles i en rekke forskjellige vinkler.
Støtten til Surface Pro 3 kan stilles i en rekke forskjellige vinkler. Bilde: MIcrosoft

Priser

Siden Macbook Air er hovedkonkurrenten, kan man også bruke denne som målestokk når det gjelder priser.

Den billigste Macbook Air-modellen med 11,6 tommer (1366x768 piksler) koster i USA 899 dollar. Den er utstyrt med en Core i5-prosessor, 128 gigabyte med lagringsplass og fire gigabyte med RAM. En Surface Core 3 med tilsvarende spesifikasjoner koster 999 dollar (8 645 kroner i Norge), men 1129 dollar med tastatur. Til gjengjeld har Microsofts maskin blant annet en på papiret betydelig bedre skjerm med berøringsfunksjonalitet og kan brukes som et nettbrett, selv om vekten uten tastaturet er 70 prosent høyere enn veksten til iPad Air.

Lanseringsplanen for Surface Pro 3 er en historie for seg selv. Fra og med i morgen kan enhetene forhåndsbestilles. Leveringstid er uklart, men først den 20. juni vil de første enhetene kunne kjøpes i fysiske butikker og nettbutikker. Men dette gjelder kun modeller med Core i5-prosessor og kun i Canada og USA.

I løpet av august skal flere modeller komme på markedet. I Norge og 25 andre land kommer de første Surface Pro 3-modellene i salg i slutten av august.

*21.05.2014: Saken er oppdatert med enkelte norske priser. Se øverst i saken.

    Les også: