Overrasker med ny testversjon av Firefox

Selve lanseringen av versjon 3.5 lar derimot vente på seg.

Overrasker med ny testversjon av Firefox

Selve lanseringen av versjon 3.5 lar derimot vente på seg.

Firefox 3.1 skulle opprinnelig ha kommet før jul, men har senere fått tildelt mye mer funksjonalitet og versjonsnummeret 3.5. Dette har gjort at prosjektet har blitt kraftig forsinket, og forsinkelsene økes stadig.

Status nå er at den fjerde betaversjonen har vært tilgjengelig siden slutten av april. Dette skulle bli den siste betaversjonen av Firefox 3.5. Siden da har alle ventet på Firefox 3.5 Release Candidate (RC). Men stadige feil har ført til at denne testversjonen har blitt utsatt flere ganger.

Nå har Mozilla kommet med en ny testversjon av Firefox 3.5. Den kalles Firefox 3.5 Preview, men er også kjent som Firefox 3.5 beta 99. Denne versjonen lastes automatisk ned av Firefox 3.5 beta 4, men det er trolig den samme utgaven som er tilgjengelig her.

I en kunngjøring i går skriver Mozilla at de som ikke allerede er betatestere av Firefox 3.5, anbefales å vente på RC-utgaven, som nå skal være én til to uker unna.

Firefox 3.5 Preview eller beta 99.
Firefox 3.5 Preview eller beta 99.

Preview-versjonen av Firefox 3.5 inkluderer mange stabilitetsforbedringer, rettelser til JavaScript-motoren og forbedringer knyttet til den innebygde støtten for Ogg-basert video- og lydavspilling, men er ikke tilstrekkelig testet til å kunne bli utgitt som en RC-versjon. Mer informasjon finnes på denne siden.

Mozilla hadde et statusmøte i går og da ble det kjent at antallet feil som blokkerer utgivelsen av RC-utgaven nå er nede i tre eller fire. Men Preview-utgaven ble utgitt for at eventuelle nye feil skal kunne oppdages så tidlig som mulig.

Det er fortsatt uklart om Firefox 3.5 blir lansert i juni. Det vil testingen av RC-utgaven avgjøre. Men tiden løper fort for Mozilla. Stiftelsen oppgir likevel at de fleste av ressursene som har vært knyttet til Firefox 3.5 og den tilhørende presentasjonsmotoren Gecko 1.9.1, nå er flyttet over på nyere prosjekter. Stiftelsens Christopher Blizzard skriver i en kommentar til dette blogginnlegget at det sannsynligvis ikke vil gå så mye som en måned før Firefox 3.5 er ferdig.

I blogginnlegget skriver Blizzard forøvrig at Mozilla de neste 35 dagene vil komme med to daglige innlegg i denne bloggen. I innleggene vil Mozilla beskrive utviklerrettede nyheter som kommer i Firefox 3.5 og vise til eksempler på hvordan disse brukes.

Når det gjelder dagens Firefox 3.0.x-familie, er det også forsinkelser på gang. Etter planen skulle versjon 3.0.11 ha kommet ut i forrige uke, men nå ser det ut til at det først vil skje torsdag denne uken. Årsaken til forsinkelsen skal være oppdagelsen av en regressiv feil som var såpass alvorlig at den måtte rettes før oppdateringen utgis. Denne forsinkelsen kan også påvirke utgivelsen av den planlagte 3.0.12-versjonen, som i alle fall foreløpig planlegges utgitt den 15. juli.

Disse oppdateringene vil normalt bare inneholde sikkerhets- og stabilitetsforbedringer.

    Les også:

Til toppen