Oversetter din chat på direkten

Lotus demonstrerte under denne ukens Lotusphere i Berlin en særdeles rask oversettingsteknologi utviklet av IBM.

Lotus demonstrerte under denne ukens Lotusphere i Berlin en særdeles rask oversettingsteknologi utviklet av IBM.

Chatting på Internett blir stadig mer populært. Enten det foregår mellom to som kjenner hverandre fra før eller mellom to eller flere som nettopp har møtt hverandre, er det en enkel og rask måte å utveksle informasjon og meninger på.

Den største begrensningen - akkurat som ved all annen kommunikasjon - er at de som kommuniserer må gjøre det på et språk motparten forstår. Dette kan være et problem, selv for oss i Norge som stort sett har rimelig bra kunnskaper i engelsk, i hvert fall. For kan ikke motparten et av språkene du kan, har dere et problem - det vil si hvis dere ønsker å kommunisere med hverandre.

Lotus demonstrerte tirsdag en samtale mellom en tysk og en amerikansk person som foregikk i Raven, Lotus sitt kommende kunnskapsbehandlingsprodukt. Samtalen foregikk omtrent som på IRC, det vil si at brukerne først skriver en eller flere setninger, for så å trykke linjeskift. Først da får motparten se hva brukeren har skrevet.

Ikke noe revolusjonerende ved dette. Det var likevel en klar forskjell: Den ene skrev på tysk, den andre på engelsk - likevel forsto de hverandre, selv om de i hvert fall i teorien ikke skulle kunne språket den andre brukte.

Oversettelsen foregikk så raskt at det ikke virket som om kommunikasjonen ble forsinket av det. Og oversettelsen var god, selv om det ikke ble skrevet så mange linjene.

Oversettelsesteknologien Lotus har tatt i bruk er utviklet av IBM, men Raven har et åpent grensesnitt som gjør at andre teknologier kan brukes.

Lotus representanter kunne ikke si noe om nøyaktig hvilke språk som vil bli støttet av Raven, men det er nok grunn til å forvente at norsk ikke blir blant de første.

Om IBM også vil tilby denne teknologien til andre produsenter, er uvisst. I tillegg vil prisen ha mye å si, ikke minst i forbindelse med populære, men helt eller nesten gratis programvare som mIRC og ICQ.

Flere rapporter fra Lotusphere, Berlin:


Oversetter din chat på direkten
Nokia: - WAP passerer IE innen to år
Nokia leverer WAP-server til Domino
Alt dreier seg om Notes/Domino
Kraftig vekst i bruken av Lotus Notes
Domino utvides for kunnskapsbehandling
Domino for Linux rett rundt hjørnet

Til toppen