Overtar alle ledige .net- og .com-domener

Ved hjelp av enkle grep i DNS har Verisign endret måten Internett-brukere opplever møtet med ikke-eksisterende .net- og .com-domener.

Hvis du i nettleseren din skriver "www.baretullogtoys.no", vil du få opp en feilmelding som gjerne forteller at serveren eller domenet du forsøker å nå, ikke eksisterer. Feilmeldingen varierer noe mellom de ulike nettleserne.

Skriver du derimot "www.baretullogtoys.net", blir du nå ledet til en side hos Verisign som skal gi brukerne betydelig mer informasjon om hva som har gått galt enn det de fleste nettlesergenererte feilmeldingene gjør. Blant annet vil siden ofte inneholde en oversikt over domenenavn som ligner på det du har forsøkt å nå. Kanskje du har skrevet feil?

Men det er ikke bare nettlesere som blir ledet til Verisign hvis de forsøker å nå et ikke-eksisterende .com- eller .net-domene. Blant annet vil SMTP-forespørsler bli møtt med en SMTP 550-feilmelding, samt en forklarende tekst.

En mer detaljert oversikt over implementeringen av Site Finder, som Verisign kaller den nye tjenesten, finner du her.

Etter det digi.no forstår, ble ordningen innført mandag denne uken. Først ute var .net, som ser ut til å fungere godt, men også arbeidet med .com skal være startet. Her fungerer Site Finder i forbindelse med noen ikke-eksisterende domenenavn, mens man får den vanlige feilmeldingen ved å forsøke andre ikke-eksisterende domenenavn.

Det Verisign rent praktisk har gjort, er å bruke jokertegn i en A-oppføring i sonene .com og .net.

TTL-en (Time To Live) er satt til 15 minutter, noe Verisign mener er nok til å forhindre at mye brukte, rekursive servere blir overbelastet.

Ikke alle er like begeistret for det VeriSign har gjort. Mange er usikre på hvilke følger en slik ordning vil få. Enkelte mener det nå blant annet vil være mer problematisk for brukerne å forstå at noe faktisk er galt, siden tilbakemeldingene nå vil være mer informative.

Andre mener at ordningen fører til et personvernproblem. VeriSign sier nemlig at de vil overvåke all trafikken som går til Site Finder, noe selskapet kan utnytte kommersielt.

Men heller ikke Microsoft og AOL ventes å sette pris på dette. Nettleserne fra de to selskapene har i mange tilfeller sendt kunder - som skriver inn domenenavnet feil - til en annonsefinansiert søkeside som ifølge Betanews har en omsetning på millioner av dollar i året. Nå vil all denne trafikken til .com- og .net-domenene bli avskåret av VeriSign.

;