JUSS OG SAMFUNN

Overvåker filene dine

Dette nekter Microsoft deg å lagre i nettskyen.

Nakenhet i all form er forbudt å laste opp, eller dele med andre, i Microsofts nettjenester, ifølge selskapets retningslinjer. Det gjelder også tegninger.
Nakenhet i all form er forbudt å laste opp, eller dele med andre, i Microsofts nettjenester, ifølge selskapets retningslinjer. Det gjelder også tegninger.
17. jan. 2012 - 09:56

Reglene for hva slags innhold du får lov å lagre i en nettjeneste blir håndholdt strengt av Microsoft. En tegning kan være nok til å få kontoen stengt.

Selskapet følger med på innhold som lagres, også i det mange oppfatter som en privat sfære – nettlagringstjenester av typen Skydrive.

Det fikk en danske nylig erfare. Etter å ha lastet opp et bilde av to halvnakne julefigurer fikk han beskjed om å slette filen. Hvis ikke truet Microsoft med å stenge mannens konto, skriver Comon.dk.

Rent teknisk er det PhotoDNA-teknologien med automatisk maskinell skanning av bilder som fanger opp uønsket materiale. Denne benyttes både av Microsofts Live-tjenester og av Facebook.

- Sensur

Det danske forbrukerrådet reagerer på at nettskyleverandører driver det de oppfatter som kontroll og sensur. Store deler av den danske kulturarven vil aldri kunne lagres i skyen med denne praksisen, mener de.

- Fundamentet for skyen forsvinner hvis man ikke kan regne med at sine egne ting er sikre, når de lagres på serveren til et stort velrenommert firma. At det er amerikansk moral som er avgjørende for hva som er passende innhold, gjør ikke saken bedre, sier Forbrugerrådets jurist Martin Salomon til Comon.dk.

Stoppet finger

Microsofts vilkår for bruk av tjenestene stadfester imidlertid at de ikke tillater bilder som viser nakenhet i noen form, inkludert tegninger.

Regler mot «usømmelig» innhold er nedfelt også i retningslinjene til Dropbox, Facebook og Google. Nylig ble teknologispaltisten MG Siegler nektet å ha et profilbilde på Google+ der han viser fingeren.

Microsoft Norge sier til digi.no at brukere bør ha et bevisst forhold til hva de legger ut. Ellers viser de til deres danske kollegers kommentar til Comon.dk:

- Det gjelder å ha en balanse mellom å beskytte kundenes privatliv, opprettholde integriteten i tjenesteytelsene og beskytte kundene våre.

Gjelder ikke kunst

Selv om retningslinjene i Microsofts nettunivers fremstår som ganske rigide, stanser de ikke alt. Kunst ser ut til å slippe unna algoritmene som stanser usømmelige bilder.

- Kunst ligger nok i en annen kategori enn barneporno. Det er forholdsvis avanserte hash-rutiner som går igjennom bildene, sier Microsoft Norge til digi.no.

Hvis du lagrer bilder av ungene dine i badekaret risikerer du å få kontoen stengt. Derimot ser det ut til å gå greit å laste opp Botticellis berømte maleri Venus' fødsel eller Caravaggios renessanse-mesterverk Madonna med slangen, med et nakent jesusbarn.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.