Overvåkes fra USA

Ansatte over hele verden overvåkes fra storkonsernet Compaqs hovedkontor i USA. Dette bekreftes nå av selskapets norske og svenske kontorer.

Ansatte over hele verden overvåkes fra storkonsernet Compaqs hovedkontor i USA. Dette bekreftes nå av selskapets norske og svenske kontorer.

- Tilgangen til Internett for alle konsernets ansatte går via vår sentrale database i Houston USA. Vår enhet i Houston har konsesjon til å drive denne type overvåking, sier direktør Jan Eigil Rydningen i Compaq Computer Norge til Dagbladet.

Uttalelsen kommer etter at avisen i går kunne fortelle at den norske delen av konsernet overvåker sine ansatte på Internett. Datatilsynet har stilt seg sterkt kritisk til dette, og sier at denne type overvåking er i strid med personregisterloven, dersom selskapet ikke har søkt om konsesjon.

Nå bekrefter også det svenske Compaq, som har sine kontorer i Kista, at overvåkingen fra USA benyttes aktivt overfor ansatte ved det svenske kontoret. Ved dette kontoret ble ved et tilfelle en av de ansatte innkalt til sjefen, etter en henvendelse fra den amerikanske overvåkingsavdelingen.

- Vår administrerende direktør fikk et brev fra hovedkontoret i Houston som påpekte at denne fyren hadde vært inne på sidene til Playboy. Han fikk beskjed om at det ikke sømmet seg, sier økonomisjef Per-Olof Berg ved Kista-kontoret til Svenska Dagbladet.

Den svenske regjeringens IT-kommisjon sier til avisen at det er bra at søkelyset blir satt på problemstillingen.

- Men dette er ikke noe vi kommer til å stå på barrikadene for. Man kan jo sammenligne det med arbeidsgiverens rett til å sjekke hvilke telefonnumre du ringer, sier prosjektleder Magnus Härviden i kommisjonen.

Til toppen