– Overvåking av norsk mobiltrafikk er ulovlig

Post- og teletilsynet reagerer.

Torstein Olsen i Post- og teletilsynet stempler overvåkingen av norske mobilsamtaler som ulovlige.
Torstein Olsen i Post- og teletilsynet stempler overvåkingen av norske mobilsamtaler som ulovlige. (Bilde: Post- og Teletilsynet)

Post- og teletilsynet reagerer.

OPPDATERT: Etterretningstjenesten avviser at det har foretått overvåkning av norske borgere i det norske mobilnettet. Les mer her.

Oslo (NTB): Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet er klar på at det er ulovlig å registrere telefonsamtaler for andre enn teleselskapene etter norsk lov.

    Les også:

– Hvis Dagbladets opplysninger om at 33 millioner mobiltelefonsamtaler i Norge ble registrert av andre enn teleselskapene, er det etter norsk lov en kriminell handling. Teleselskapene har ikke anledning til å utgi slik informasjon, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.

NetCom og Telenor avviser på det sterkeste overfor Dagbladet at den amerikanske spionorganisasjonen NSA har fått lovlig tilgang til informasjon om nordmenns telefonbruk.

Direktøren i Datatilsynet har fulgt med på avsløringene av NSAs overvåking i andre europeiske land og er derfor ikke veldig overrasket når det nå avsløres at de også har drevet overvåking mot Norge. Men han er overrasket over omfanget.

– Hvis 10 prosent av alle samtaler i Norge blir overvåket, kan vi ikke snakke om målrettet overvåking. Man skal fiske med harpun og ikke med trål. Man skal gå etter dem man mistenker, men ikke drive masseovervåking av store grupper, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagbladet.

Han understreker at det er teleselskapene som har ansvar for at trafikkdata ikke kommer på avveie. (©NTB)

    Les også:

Til toppen