BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oxygen skal gi gratis telefoni

Et nytt, globalt telenett skal revolusjonere Internett og ordinær telefoni. Ved hjelp av 275.000 kilometer undervannskabler med en båndbredde på opptil en terabit per sekund, vil CTR Group lansere prosjekt "Oxygen", som skal gi verden gratis telefoni.

Frode Eriksen
3. des. 1997 - 12:19

Til helgen samler CTR Group 330 internasjonale telekomoperatører til konferanse i Las Vegas vedrørende prosjektet som ifølge initiativtakerne skal gjøre telefonitjenester så og si gratis.

CTR Group mener "Project Oxygene" vil skape et paradigmeskifte i telekombransjen, ved at en knytter 175 land til et gigantisk undervannsnett av fiberoptiske kabler med en samlet lengde på 275.000 kilometer, med båndbredde varierende fra 100 gigabiter per sekund til en terabit per sekund.

Nettet skal fungere som en gigantisk backbone til verdens telekomselskap, og vil kunne bringe Internett mye raskere og mer effektivt til brukerne enn for eksempel Teledesic, som har noen av de samme planene, men da basert på et satellittsystem. I tillegg skal det kunne distribuere det meste av dagens internasjonale telefontrafikk.

CTRs toppsjef Neil Tagare sier til EE Times at båndbredden kommer til å bli så stor at vanlig telefontrafikk blir en gratistjeneste, skriver Ny Teknik.

Det prosjektet står og faller på er prisen. Hele 14 milliarder USD, eller nærmere 100 milliarder kroner kommer investeringene på. Ifølge selskapet bak prosjektet er flere store selskap i USA, Europa og Japan med på en grunnfinansieringsplan.

Om finansieringen går i orden vil Oxygen kunne åpne deler av nettet i år 2000, mens hele prosjektet ikke vil være klart før 2003.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.