Øykommune bygger landets bredeste bredbånd

Ordfører Olav Aarland på Austevoll går i bresjen for at de 4500 innbyggerne nå forlater den smale vei og inn på landets bredeste bredbånd. Øyboerne ser fram til virtuelle gudstjenester og kommunestyremøter, og kanskje et og annet mer syndefullt innslag?

Det er Austevoll Kraftlag, hvor alle innbyggerne i Austevoll er medeiere, som står bak den storstilte satsingen på de elleve øyene som utgjør samfunnet utenfor Bergen. Dermed er det duket for direkte tv-overførte kulturarrangementer, kommunestyremøter og gudstjenester, for ikke å snakke om gratis telefon og et utall tv-kanaler med dvd-kvalitet.

Man skal vel heller ikke se bort fra at noen av austevollingene kan finne glede i mer syndefulle innslag over det brede bånd.

- Både for de lokale bedriftene og for innbyggerne blir dette et kjempeløft, sier administrerende direktør Ingar Lauvik i Austevoll Kraftlag i henhold til en pressemelding.

Det er selskapet NetNordic som bygger det de hevder er verdens beste bredbånd i Austevoll.

- Fiberteknologien er helt uslåelig når det gjelder kapasitet helt frem til husveggen. Bredbåndet trengs ikke å forbedres i minst 50 år fremover. Denne teknologien gjør blant annet at austvollingene blir blant de første som både får tilgang til 111 tv-kanaler med dvd-kvalitet og superinternett via telenettet, sier administrerende direktør Tom Solberg i NetNordic.

Redder arbeidsplasser

Næringslivet i Austevoll får nå en helt ny hverdag, med en elektronisk motorvei ut i verden.

- Store og tunge datamengder som skal over til kunder eller samarbeidspartnere, vil nå kunne overføres på få minutter, lyd- og bildekvaliteten på videokonferanser blir kraftig forbedret, og fiskerianleggene kan tv-overvåkes med web-kameraer. Enkelte bedrifter har gitt klar beskjed om at bredbåndtilknytning er helt nødvendig for å ikke måtte flytte virksomheten ut av kommunen, sier Lauvik. Han mener hver enkelt innbygger i Austevoll vil dra nytte av bredbåndet.

- Med bredbåndet kan vi overføre kulturarrangementer og gudstjenester til eldre og uføre som ikke kommer seg ut. Byråkratiet i kommunen kommer til å bli betraktelig mindre, fordi alle etatene blir koplet på samme nett, sier Lauvik.

Gratis telefon

Austevollordfører Olav P. Årland mener bestemt at bredbånd er livsviktig for det lille lokalsamfunnet.

- Nå får vi bredbånd selv på den ytterste øy, og en hyggelig konsekvens er at alle som er tilknyttet nettet har gratis tellerskritt når de ringer hverandre. Nå kan folk kvitte seg med parabolantenner og ta inn utallige tv-kanaler via nettet, sier Årland.

Samtidig gjør nettet at alle i kommunen får direkte innsyn i offentlig post og sakspapirer til kommunestyremøtene, samt en direkte linje inn i etatene og til alle som jobber der.