JUSS OG SAMFUNN

Øynavn ble gullgruve

Innbyggerne på den lutfattige øygruppa Tuvalu i Stillehavet oppdaget at de satt på en gullgruve - de to bokstavene tv.

10. apr. 2000 - 10:28

Internett har skapt en helt ny økonomi, men så langt gjelder dette bare den vestlige verden der man har råd til dyre datamaskiner og høyhastighetsnett. Nå får likevel et lite u-land en høyst tiltrengt innsprøytning av Internett-kapital. Den bittelille øygruppa Tuvalu har solgt rettighetene til å bruke deres nasjonale domene .tv til et amerikansk domeneselskap for 414 millioner kroner, skriver Associated Press.

414 millioner kroner er et svært hyggelig beløp, tatt i betraktning at øygruppen midt i mellom Hawaii og Australia bare har 10.600 innbyggere og er "svært, svært, svært fattige" i følge et av deres parlamentsmedlemmer.

Det er amerikanske DotTV som har kjøpt rettighetene til å selge Internett-navn til TV-selskaper og andre interesserte i ti år fremover. Selskapet forteller at de allerede har solgt 200 Internett-navn med den svært så kjente endelsen.

Det er ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) som deler ut de nasjonale domene-navnene som .no for Norge og .tv for Tuvalu.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.