Øynene dine kan snart erstatte musen

Gode nyheter for funksjonshemmede og andre med blikk for gode løsninger.

Øynene dine kan snart erstatte musen

Gode nyheter for funksjonshemmede og andre med blikk for gode løsninger.

Eyetracking er enkelt forklart en teknologi og en metode som gjør det mulig å registrere hvor øynene fokuserer på en skjerm.

Helt siden 90-tallet har slik teknologi hjulpet personer med funksjonshemninger styre to-dimensjonale desktopmiljøer og gjort det mulig å kommunisere ved hjelp av visuelle tastatur.

Den typiske bruken innebærer at muspekeren flyttes ved å se på skjermen, og stirring på objekter over en periode emulerer museklikk.

En gruppe forskere ved De Montfort University i Storbrittania arbeider nå med å forbedre teknikken for å styre datamaskiner med øynene.

Prosjektets forskningsleder, Stephen Vicker, sier til newscientist.com at de vil forbedre teknikken. Tidligere skal ikke teknologien gitt tilfredstillende hastighet og nøyaktighet.

Vicker leder et team av forskere som lager programvare for det EU-finansierte prosjektet Communication by Gaze Interaction (COGAIN).

Programvaren inkluderer det tradisjonelle pek-og-klikk-grensesnittet, men innebærer også ekstra funksjoner som øker hastigheten på enkelte kommandoer:

Ved å kikke raskt utenfor skjermen i en spesiell retning skal brukeren kunne bytte mellom de ulike funksjonene. Det er også bygget inn en gestus som midlertidig skrur av eyetracking-funksjonene. Dette for å unngå uønskede valg hvis man bare vil se på skjermen.

- Øynenes oppfatningsevne er normalt ikke godt egnet for pek-og-klikk, de kan ikke skrus av og på slik man løfter en hånd vekk fra musen, forklarer Vicker til newscientist.com.

Forskergruppen regner med at den nye teknologien kan testes ut på handikappede i løpet av neste år.

Det nye grensesnittet gjør det mulig å utforske virtuelle verdener som Second Life og World of Warcraft kun ved hjelp av øynene. Her er et eksempel på teknikken som er lagt ut på Youtube:

Til toppen