TOPPNIVÅDOMENE

Øyriket lever godt på eget toppdomene

Flyplassen dekker store deler av Funafuti-atollen, som er hovedstaden i Tuvalu. Her lander det tre-fire propellfly i uken, har VG tidligere skrevet. Totalt består landet av ni små koralløyer.
Flyplassen dekker store deler av Funafuti-atollen, som er hovedstaden i Tuvalu. Her lander det tre-fire propellfly i uken, har VG tidligere skrevet. Totalt består landet av ni små koralløyer. Foto: Alastair Grant, AP / NTB scanpix
2. jan. 2020 - 21:00

Tuvalu i Polynesia er en av de mest øde destinasjonene i verden. Plasseringen sør i Stillehavet omtrent midt mellom Hawaii og Australia gjør det håpløst å livnære seg av turisme.

Tørkede kokosnøtter er eneste eksportvare, ifølge FN. Behovet for å importere det meste av varer gir en temmelig skjev handelsbalanse, som delvis reddes av salg av fiskekvoter.

De siste årene har toppnivådomenet .tv, som øynasjonen var så heldig å få tildelt i 1995, blitt en viktig ekstrainntekt for de vel 11.000 innbyggerne.

Ressursen tilfører dem 5 millioner dollar årlig. Det utgjør 12 prosent av mikrolandets bruttonasjonalprodukt, skriver Washington Post.

Nye forhandlinger

Suksessen til Amazon-eide Twitch.tv og andre strømmetjenester samt esport skal ha bidratt til økt etterspørsel for toppdomenet.

Utleie av toppdomenet via en avtale med amerikanske Verisign har så langt vært en kjærkommen og stabil inntektskilde.

– Det gjør det mulig å tilby både utdannelse og helsetjenester til befolkningen, konstaterer landets finansminister Seve Paeniu overfor avisen.

Snart kan det bli mer. Omtrent en halv million domenenavn er allerede registrert under .tv. Det blir viktige forhandlingskort når en tiårig avtale med Verisign løper ut til neste år.

Paeniu legger ikke skjul på at de forventer bedre betingelser enn da samarbeidet ble etablert i 2011.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.