P-boks på vei

Det norske selskapet Easy Park har utviklet en P-boks med mobiltelefon-teknologi som skal gjøre det enklere å betale parkeringsavgift. Om et par uker skal pilot-testingen i gang.

Det norske selskapet Easy Park har utviklet en P-boks med mobiltelefon-teknologi som skal gjøre det enklere å betale parkeringsavgift. Om et par uker skal pilot-testingen i gang.

Den kan se ut som en skaubjønn, men er en boks som bilførere kan ha parat når de skal sette fra seg bilen.

Teknologiselskapet Easy Park AS, som ble etablert for to år siden, jobber sammen med Telenor Mobil for å få i gang pilot-testing av parkeringsboksene. Daglig leder i Easy Park, Morten Hansson, forteller at de har skrevet avtale med elleve norske byer om pilotprosjektet. Tønsberg er første by ut om fjorten dager.

- Vi har utviklet en egen boks med mobiltelefon-teknologi, en slags P-automat med display, hvor bilføreren taster inn et firesifret nummer og trykker på start-tasten når bilen parkeres på en avgiftsbelagt P-plass, sier en entusiastisk Hansson til digi.no.

- Vi har brukt mye tid og penger for å få dette klart.

Hver bilfører må ha en egen boks. Prisen er ikke fastsatt ennå (MMI jobber med saken), men Hansson regner med at boksen vil koste et sted mellom 150 og 500 kroner.

P-boksen kan kjøpes der det selges mobiltelefoner, utvalgte Seven Eleven-butikker inkludert.

Når den firesifrede koden tastes inn av bilføreren, identifiseres stedet vedkommende befinner seg på. En SMS-melding blir automatisk sendt til Telenor, som igjen sender den videre til Ericsson i Stockholm. - Der ligger vår database med både takster og soner, forteller Hansson og legger til at denne databasen lett kan bygges ut til å gjelde andre land.

Når meldingen er sendt, får innehaveren av P-boksen en SMS tilbake. Fra Ericsson, via Telenor, og rett opp i P-vidunderets display.

P-boksene skal etter planen lanseres over hele landet i januar. Nå jobber selskapet med prising og distribusjon.

Easy Park har skrevet avtale med det private parkeringsfirmaet Europark, samt alle kommunene i Norge. Men det gjenstår avtaler med de andre private P-aktørene.

Til nå er det kun produsert ti bokser. 90 nye er på vei. Disse skal brukes til tilsvarende pilotprosjekt i Helsinki og Stockholm.

Bilistene som anskaffer seg P-bokser får faktura en gang i måneden, enten elektronisk eller i form av en ordinær papir-giro.

Foreløpig kan boksene kun brukes til å betale parkering, og SIM-kortet i boksen er begrenset til SMS. Man kan altså ikke bruke boksen som "mobiltelefon-backup".

Andre bruksområder er imidlertid mulig å få til med denne teknologien.

- Det er meningen at betalingen skal gå raskt. Man skal slippe småmynter, og kunne betale for parkeringen mens man sitter i bilen, bedyrer Hansson.

Hvor mange bokser han regner med å selge, vil han ikke tallfeste. Men han understreker at løsningen er beregnet på bedriftsmarkedet i første omgang.

Selskapet har 430 aksjonærer og fire ansatte.

Her kan du lese om et annet P-prosjekt som pågår i Stockholm:


Slipp bøter med mobilen som P-vakt

Til toppen