P2P-klientene: Fildelingsveteranen Gnutella

Hvis du skal dele filer over Internett, kan du velge mellom en lang rekke alternativer. digi.no gir deg her oversikten. I dag: Gnutella-systemet

Hvis du skal dele filer over Internett, kan du velge mellom en lang rekke alternativer. digi.no gir deg her oversikten. I dag: Gnutella-systemet

Gnutella-systemet (Limewire, Morpheus, Bearshare og andre) var den første serverløse P2P-tjenesten som så dagens lys og programmet har med sine svakheter og styrker blitt modellen for alle andre.

Gnutella med alle sine klienter for både Windows, Mac, Linux og andre plattformer er likevel trolig et av de aller mest populære systemene for fildeling over Internett.

Den 21-år gamle programmereren Justin Frankel, kjent som skaperen av den populære MP3-spilleren WinAmp, begynte i 1999 arbeidet med et alternativ til Napster. Prosjektet kalte han Gnutella, og skilte seg fra Napster ved at brukerne delte filer med hverandre, uavhengig av en sentral server.

Da AOL Time Warner kjøpte selskapet hans, Nullsoft, ble prosjektet - av forståelige grunner - skrinlagt uhyggelig kjapt. Faktisk nådde aldri Gnutella-klienten versjon 1.0, men kildekoden "dukket helt plutselig" opp på nettet og det tok ikke lang tid før det dukket opp en rekke Gnutella-programmer.

Tidligere omtalte fildelingsprogrammer

Men det finnes altså ikke et program som heter Gnutella.

Gnutella-nettverket er i dag svært populært, og her deles alle typer filer. Fordelen med løsningen er at du kan velge mellom mange klienter, noen er svært brukervennlige og gir god kontroll på søk og nedlasting.

Ulempen er først og fremst at du må regne med ganske lang responstid i mange tilfeller - siden Gnutalla var tidlig ute, har det ikke de beste mekanismer for å kontrollere belastninger og svartider.

Flere klienter: Ja, det finnes klienter i bøtter og spann. Noen av de mest populære er BearShare, Limewire, Morpheus og Xolox. Mange tilbyr betalversjoner, men alle har også en gratisversjon, selv om du må lete litt på nettet.

Farer: Avhengig av hvilken klient du laster ned, kan du bli eksponert for adware og spyware. Husk å velge tilpasset installasjon, og svar nei på å installere tilleggsprogrammer. Da skulle du være rimelig trygg.

Til toppen