P4 varsler milliardsøksmål

- Norges største medieskandale, tordner P4-sjef Rune Brynhildsen og truer staten med milliardsøksmål.

Også de ansatte raser mot kulturministeren etter at P4 mistet konsesjonen til å drive riksdekkende kommersiell radio.

Det var Kanal 4, en sammenslutning av de store regionavisene, NTB og en uavhengig gruppe ved navn 21St. Venture som ble tildelt konsesjonen. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) sier at hun tror Kanal 4 kan gi et bedre tilbud til større deler av befolkningen enn det P4 kan.

- Kanal 4 vant konkurransen fordi de hadde den mest forpliktende søknaden og den mest detaljerte, sier hun.

Da den nye konsesjonen ble presentert fredag ettermiddag måtte Svarstad Haugland svare på flere spørsmål om P4 mister konsesjonen på grunn av måten de har drevet radio på.

- Jeg vil ikke være noen dommer for P4. Jeg ser mot fremtiden. Jeg har ikke tildelt frekvensen til Kanal4 på grunnlag av hva P4 gjør i dag, sier kulturministeren.

Administrerende direktør Rune Brynhildsen i P4 varsler søksmål i milliardklassen mot staten etter at radiokanalen ikke fikk fornyet sin konsesjon for riksdekkende reklamefinansiert radio.

- Kulturministeren har ved et enkelt pennestrøk sendt 100 mennesker ut i arbeidsledighet. Dette er den største politiske skandalen i nyere tid, sier Rune Brynhildsen.

Brynhildsen varsler at P4 i tillegg til søksmålet kommer til be om en uavhengig granskning av saken.

- Dette har åpenbart vært en prosess som har vært mye skitnere enn det vi trodde var mulig, sier Brynhildsen.

Styreformann Jens Kristian Thune i P4 sier til NTB at han er like sjokkert som alle andre. Styret vil innlede en prosess for å klarlegge om departementet er kommet i en ansvarsposisjon overfor P4.

- Jeg hadde aldri trodd dette var mulig. Vi har ikke fått noe varsel som tyder på at en slik avgjørelse var mulig. Det departementet har gjort er å svelge en papirskisse om hvordan en radio bør være. Samtidig har man satt til side en eksisterende kanal med 2 millioner lyttere hver uke, som har lagt seg i selen, særlig det siste året, for å dokumentere at den oppfyller konsesjonsvilkårene, sier Thune.

Frp-formann Carl I. Hagen vil følge opp konsesjonstildelingen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han er svært overrasket over at P4 mistet sin konsesjon og mener avgjørelsen er uforståelig.

- Jeg vil til bunns i denne saken og forsikre meg om at P4 ikke straffes for at den ikke oppfattes som politisk korrekt av dem som sitter med makta.

Trond Giske, Aps representant i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget, tror likevel ikke saken vil få noe etterspill på Stortinget.

- Kulturministeren er selvsagt suveren i sin avgjørelse. Vi kan bare ta beslutningen til etterretning, sier Giske til NTB.

Han synes likevel begrunnelsen for avgjørelsen er litt merkelig.

- Hun understreker at hun ikke har sett på om P4 har oppfylt konsesjonsvilkårene, men kun sett på søknadene om ny konsesjon. P4 har jo fått kritikk, men det har hun altså ikke lagt til grunn. Det er en merkelig tilnærming, sier Giske.

- Dette er helt skandaløst. Og tidspunktet for offentliggjøring er utrolig. Fristen for å si hvem som fikk konsesjonen er 1. mars neste år, og så velger statsråden å si det fire dager før jul, sier en sint og oppgitt Silje Stang til NTB.

Nesten alle de ansatte ved Oslokontoret hadde møtt på arbeidsplassen for å høre avgjørelsen på konsesjonssøknaden direkte. De fleste hadde regnet med at P4 ville få fortsette med å lage radio. Etter at resultatet ble kjent, har frustrasjonen og stemning av tomhet bredt seg i lokalene.

Anne Røkenes er salgssjef i P4, en avdeling som representerer en firedel av de ansatte. Hun forstår ikke hva kulturministeren og KrF vil med avgjørelsen som innebærer at P4 må legges ned.

- Hvorfor skal de fjerne noe som folk er glad i? P4 har flere lyttere enn det KrF har velgere, daglig hører omtrent 1,1 millioner nordmenn på oss, sier Anne Røkenes, salgssjef i radiokanalen.

P4 mistet konsesjonen - følg saken:

Til toppen