BEDRIFTSTEKNOLOGI

- På børs før årsskiftet

Stortingsrepresentanter Digi:tele har pratet med tror at Telenor er på børs i løpet av et år. Mange tror at Telenors egenkapitalbehov bare kan bli realiseres gjennom en delvis privatisering av statsaksjeselskapet.

Frode Eriksen
31. jan. 1997 - 10:00

For ingen av de representantene Digi:tele har vært i kontakt med tror at Telenor får avslag om selskapet kommer til eierne med spørsmål om mer egenkapital.

IT-politisk talskvinne for Høyre, Torill Widvey, er klar i sin tale vedrørende Telenor og privatiseringsspørsmålet.

- En ting er at partiet Høyre ønsker privatisering, om så det bare er snakk om noen prosenter av selskapet. En annen ting som gjelder alle parti er at Telenor har et egenkapitalbehov som må tilfredsstilles på en aller annen måte. Jeg kan vanskelig se for meg at 5-6 milliarder kroner, som Telenor-sjefen har uttalt som et kapitalbehov, skal gå på bekostning av pleietrengende og syke her i samfunnet, sier Widvey.

Hun tror derfor at diskusjonen om en delvis privatisering vil tvinge seg fram før eller siden. Tipset er imidlertid at dette blir en valgkampsak og at deler av Telenor er solgt i løpet av et år.

I Arbeiderpartiet er det offisielle standpunktet at Telenor skal være heleid av staten. Flere representanter sier til Digi:tele at tanken om privatisering er både tenkt og diskutert. Ingen vil imidlertid gå ut med noe offisielt standpunkt til denne saken så lenge partiets meninger om privatisering er så klart som det er.

I Telenor følger man debatten om statsaksjeselskapets fremtid, som på mange måter er initiert fra Telenor selv. Pressetalsmann Dag Melgaard sier til Digi:tele at selskapet har satt spørsmålet på dagsorden fordi det må finnes et svar i løpet av det neste halve året. - Det må uansett foretas en lovendring om private skal eie aksjer i Telenor, sier han.

- Vi ser i dag at spørsmålet om privatisering av Telia kan bli aktualisert når den svenske Telelagspropositionen legges fram om to uker. Vi kan risikere å nok en gang bli sittende igjen som de siste i Europa. Vi så noe av den samme skepsisen årene før Telenor ble aksjeselskap i 1994. Da var det også sterk mostand mot de nye planene, på samme måte som nå.

Melgaard sier at Telenor har en driftsplan å forholde seg til. For tiden arbeides det med årets investeringsplaner. Måten Telenor skal drive forretning på har skjedd sammen med eierne. Derfor er det vanskelig å se at eierne ikke vil bidra med den kapitalen som er nødvendig for nettopp å gi Telenor den nødvendige handlefrihet.

Konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen, sier til Digi:tele at han ikke tror på at en delvis privatisering skjer det første året. - Jeg kommer imidlertid til å jobbe for å få inn private eiere i Telenor så lenge jeg ser saklige grunner og behov for det. Spørsmålet om privatisering vil uansett bli løst ut fra rasjonelle overveielser, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.