BEDRIFTSTEKNOLOGI

- På en annen planet

- Det er ikke ofte vi er på ulike planeter, men denne gangen kjenner jeg ikke igjen noe av omgivelsene, så jeg føler for å kommentere kommentaren din, skriver Christian Stange og tar til kraftig motmæle mot Jens Kandens kommentar "Vik Wintel - her kommer Wapple."

Christian Stange
11. aug. 1997 - 10:47

Det er ikke ofte vi er på ulike planeter, men denne gangen kjenner jeg ikke igjen noe av omgivelsene, så jeg føler for å kommentere kommentaren din. (Naiv ???!!! Steve Jobs NAIV. Nå har jeg hørt det og.)

Først litt om reaksjonene fra Mac brukerene. Den største reaksjonen kom da Jobs presenterte at Internet Explorer skal bli default browser på Mac plattformen. Det kommer ikke som noe sjokk at folk reagerer på at Microsoft skal eie distribusjonkanalen inn på Mac markedet. Ikke minst fordi alle regner med at Microsoft kommer til å bruke denne kanalen til å pushe egen teknologi. Mac trenger ikke det samme problemet som Wintel har med at det snart ikke finnes annet enn Microsoft programvare. Og de trenger ikke en salgskanal som presenterer fordelene av Win 98 foran Mac!!!

Så det naturlige neste spørsmålet er : Hvorfor?

Microsoft har ikke kommet dit de er i dag ved å gjøre alvorlige feil, og dette ser ut som en avtale som kun tjener Apple på bekostning av Microsoft. Se litt på avtalen :

* Microsoft putter inn $150 mill i ny aksjekapital UTEN stemme rettigheter.

Hvis Gates tror han kan kontrollere Steve Jobs, har han gjort en rimelig

grunnleggende feil. Jeg tror ikke en gang Jobs har helt kontroll med Jobs.

* De skal utveksle teknologi og utvikle produkter sammen, men det skal

betales for alt. Altså selv om QT er med i dette må MS betale for det. Og det

tror jeg ikke de har råd til.

* Microsoft forpliker seg til å videreutvikle sine Apple produker i takt med

Windows for de neste 5 år. Gates klarte til og med å få applaus ved å si at

Office 98 på Apple kommer til å være mer avansert enn på på Windows

Her ligger en del ting. Enten kan MS få distribuert den hjerne døde

DCOM/COM/ActiveX teknologien, eller så kan de plukke opp OpenDoc og

lansere den som neste generasjon av objekt teknologi. Men uansett kan jeg

ikke se at det er verd det.

Jeg tror ikke noen ting på at Steve Jobs er blitt noe mindre sinnsyk med årene. Hadde det ikke vært for at jeg viste Jobs og Gates har vært gode busser tidligere, hadde jeg tatt denne avtalen som bevis på at Steve Jobs forsatt er kongen på salg/overbevisning.

I motsetning til deg ser jeg ikke på Microsoft som noe stabilt og forutsigbart selskap. De få gangene du kan forutsi dem, er når smilene og løgnene er for tydelig. Som da de gikk ut å sa at Fox skulle videreutvikles etter planen og at ingen av nøkkelteknologiene skulle dukke opp i konkurerende produkter. De er ikke vinglete med hensikt,men er veldig lydhøre for kundene og vil skifte strategi og plan hver tredje måned for å være i synk med dem.

Dette blir jo selvfølgelig veldig ustabilt når MS markedsfører et produkt og leverer et helt annet og av og til kommer stormansgalskapen litt for langt fram, som for eksempel med MSN.

Siden de leverte Windows 95 har de likevel fått et grunnleggende problem.Kundene ventet noe som var bedre enn OS/2 og Mac og det er verken NT eller 95. Selv om salgsmaskinen klarer å infiltrere kundene og har endret ordtaket til "Du får ikke sparken for å velge Microsoft," er markedet mye mer åpne for alternativer.

Til nå har få kommet ut av et Microsoft samarbeid stående. Firmaet er berømt for å bruke alle knepene i boka for å knekke motstandere og de er utrolig dyktige. Jeg er personlig imponert over at Microsoft klarte å få med seg IBM og Tandem til å hjelpe seg med Wolfpack. Allerede nå starter IBM og Tandem kunder å forberede seg på overgang til Microsoft Wolfpack. Ikke på grunn av at Wolfpack virker, men fordi Microsoft kan sin markedsføring og kundene tror at IBM og Tandem har gitt Microsoft den hemmelige indrigiensen.

Det Mac brukerene spør seg selv om, er hva Microsoft planlegger. Og det kan gi hvem som helst problemer med nattesøvnen.

Hvis jeg skulle fable uhemmet uten noen fordommer til hvordan Microsoft tenker, ville jeg se dette som den siste spikeren i kista til Windows. Der er ikke vekst eller salgs potensiale i Windows 9* lenger, og Windows NT har så mange tekniske problemer at den blir et større og større problem med tilhørende kostnader. Mye kunne vært løst hvis de kunne få folk til å skifte hardware plattform, men det også har feilet totalt. De klarer ikke en gang styre bransjen mot inteligente standarer. (Microsoft ønsket å fjerne ISA fra PC 98 men fikk ikke gjennomslag. Det må vente minst ett år)

Opp kommer Apple som har skiftet hardware-plattform og som driver på å ferdigstiller sammenslåingen av verdens beste operativsystem med verdens enklest å bruke operativ system. De får med seg verdens beste utviklingsmiljø på tampen sånn bare for morro skyld. Hvis Raphsody blir i nærheten av halvparten så bra som det ser ut på papiret, er det den mest effektive NT dreperen som har vært lansert. Og på det nivået den installerte hardwarebase på hjemmemaskiner er, vil det raskt kunne erstatte Wintel der også. (Husk at Raphsody vil kunne bli kryssplattform.

For å putte det i perspektiv, det blir ikke invistert i mer enn høyst nødvendig utstyr hos oss før jeg har sett Raphsody.

Nå Microsoft har fått mye kritikk for Wintel, og det kan virke veldig fristende å konsentrere seg om de markedene som genererer og kommer til å generere bunnlinje hos MS: Programvare og informasjonsdistribusjon.

Selvfølgelig tror jeg ikke på dette!

Men for første gang på lenge ser jeg ikke noe klart mønster hos Microsoft. Og selv om jeg ikke er Apple-bruker, jeg tror ikke noe godt kommer ut av det.

Christian Stange <christian.stange@bergen.nett.telenor.no>

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.