På én uke: 40 milliarder i prisøkning på mobillisenser

Verdien på de fem britiske mobillisensene har siden sist fredag økt med over 40 milliarder kroner, til hele 157 milliarder kroner. Men nå begynner budgiverne også å falle fra.

Verdien på de fem britiske mobillisensene har siden sist fredag økt med over 40 milliarder kroner, til hele 157 milliarder kroner. Men nå begynner budgiverne også å falle fra.

Auksjonen som de britiske telemyndighetene arrangerer for å fordele de fem nye mobillisensene for det britiske markedet, har gitt sine første ofre. Tidligere denne uken har fem aktører på ulike tidspunkt valgt å trekke seg. Blant dem er begge de nordiske interessentene i auksjonen, Telia og Sonera.

Telia deltok indrekte gjennom eierskapet i Eircom, som sto bak selskapet 3GUK. Sonera eide på sin side to tredeler av konsortiet Spectrumco der mellom andre Richard Bransons Virgin inngikk, men likevel fant finnene ut at selskapet ikke hadde rygg til å øke budet ut over 25 milliarder kroner.

I tillegg kommer Crescent, der eierne er de samme som i Global Crossing: One.tel som er datterselskap av australske One.Tel og Epsilon, datterselskap av det japanske finanshuset Nomura.

Den hardeste kampen utspiller seg nå mellom Vodafone og British Telecom som begge veksler om å by mest på den gjeveste UMTS-lisensen, den med best kapasitet. Det har også fått fart på prisen, som nå er oppe i knappe 50 milliarder kroner...

Og siste ord er neppe sagt blant budgiverne. For blant budlederne som fredag morgen lå høyest, mangler bare ett av de fire britiske mobilselskapene; British Telecom. Det blir neppe det endelige resultatet.

Analytikere sier at blant de selskapene som allerede ikke er operatører på dette markdet, ligger NTL Mobile best an til å få den femte lisensen. Blant årsakene til dette er eierskapet: France Telecom eier ti prosent av selskapet, med opsjon på å kjøpe seg opp til en eierandel på 25 prosent.

Budstatus fredag morgen - etter 106 runder er:

Type Budgiver Beløp (i millioner)
Lisens A TIW 2867,7 GBP (38,4 mrd. NOK)
Lisens B Vodafone 3630,4 GBP (48,6 mrd. NOK)
Lisens C One2One 2540,4 GBP (34 mrd. NOK)
Lisens D NTL Mobile 2708 GBP (36,3 mrd. NOK)
Lisens E Orange 2591,5 GBP (34,7 mrd. NOK)

Kilde: Spectrum Auctions (1 GBP=13,4 NOK)

De 13 budgiverne består av de fire eksisterende mobilnetteierne British Telecom Cellnet, Orange (kjøpt av Mannesmann som igjen er kjøpt av Vodafone), One2One (kjøpt av Deutsche Telekom) og Vodafone.

Disse henger fortsatt med av de opprinnelig sju nye aktørene som ville by på lisenser:

  • NTL Mobile, felleseid av det britiske kabel-TV selskapet NTL og France Telecom.
  • Telefonica UK, datterselskap av spanske Telefonica.
  • TIW UMTS (UK), datterselskap av canadiske TIW.
  • WorldCom Wireless (UK), datterselskap av amerikanske MCI Worldcom.

Følgende aktører er nå ute av auksjonen:

  • 3G(UK), er et konsortium etablert av irske Eircom.
  • Crescent Wireless, et konsortium med blant annet de samme aksjeeierne bak seg som Global Crossing.
  • Epsilon, datterselskap av det japanske finanshuset Nomura.
  • One.Tel Global Wireless, datterselskap av australske One.Tel.
  • Spectrum, konsortium ledet av Virgin, som har med partnerne Nextel, Sonera, EMI, Tesco og finansielle investorer.
Til toppen