BEDRIFTSTEKNOLOGI

På innsiden av Mac OS 8

digi har prøvekjørt Apples nye operativsystem, Mac OS 8, som ble lansert 22. juli. Etter turen er vi ikke forundret over at Apple har solgt 1,2 millioner enheter på to uker.

Caspar Lund
12. aug. 1997 - 16:00

Som Mac-bruker har jeg gledet meg i mange måneder til å få testet Mac OS 8.

For noen dager siden kom det en pakke fra Apple. I den fant jeg en sexy og lynrask PowerBook 3400C med Mac OS 8 ferdig installert. Det skal innrømmes at maskinen laget et visst opstyr i redaksjonen.

Etter å ha fått stagget redaksjonens Mac-frelste, gikk jeg i gang med testingen.

Oppstarten var som alle andre Mac-oppstarter, bare omtrent tre ganger raskere.

Da skrivebordet kom opp var det en ny, men likevel kjent verden som åpenbarte seg. Farger, bakgrunnsbilde, ikoner og tre-dimensjonale effekter gjorde sitt til at man kunne se det nye. Likevel er det godt å se at Apple har beholdt det som gjør Mac OS så bra. Det tradisjonelle Finder-systemet og det Apple har sagt Microsoft har kopiert - eplemenyen.

Hva inneholdt så menyene? Går det virkelig an å kopiere filer, slette mapper og starte programmer samtidig? På en Mac? Svarene blir henholdsvis mye nytt, ja, ja,ja og ja. Det meste mac-aholikerne har drømt om, er blitt realitet i Mac OS 8.

Vi var litt bortskjemte når vi testet Mac OS 8. Først testet vi systemet på nevnte preinstallerte PowerBook 3400c med 240 MHz PowerPC 603e og 48 MB RAM. Deretter kjørte vi en ny installasjon på en Power Macintosh 8500/150 med 120 Mb RAM.

Det første jeg merket med Mac OS 8 var hastigheten, både ved installasjon og vanlig oppstart. Installasjon gikk uventet raskt, selv om jeg hadde valgt en såkalt ren installering. Det vil si at min gamle systemappe ble satt til side og Mac OS 8 lagde sin egen. Det er nesten som en formattering av harddisken, men forskjellen er at alle filene blir liggende igjen. Problemet med en slik installering er at man må installere/kopiere nødvendige tillegg og kontrollpanel-applikasjoner på nytt.

Brukergrensesnittet i Mac OS 8 har blitt vesentlig bedre. Det er blitt lettere å flytte ikoner/mapper ved en forbedret dra-og-slipp funksjon. Fremgangsmåten er enkel. Ta tak i ikonet med musen og hold musknappen nede. Dra ikonet over en mappen og hold den der i 2 sekunder. Mappen åpner seg automatisk og du kommer ned ett nivå. Slik kan man fortsette, eller man kan velge å dra ikonet vekk fra mappe-vinduet slik at det lukker seg. Det er også mulig å scrolle i vinduene mens man fremdeles holder ikonet.

En annen forbedring er nye knapper i vinduene - en som lukker, en som gjør vinduet om til en slags stripe nederst i skjermbildet, og en som tilpasser vinduet til opprinnelig størrelse.

Menyene er blitt mer fullstendige og oversiktlige. Flere muligheter gjennom menyrullegardinene gjør systemet lettere å bruke. Trykk inn "Option"-knappen og trykk med musknappen over hvilket som helst objekt og du vil få en kort-meny opp.

Istedenfor ikoner kan du velge å få knapper. Disse behøver bare ett musetrykk for å aktiveres.

Flerprosessering gjør det mulig å utføre flere operasjoner samtidig. Man kan kopiere fra harddisk til server og fra CD til diskett samtidig som man tømmer søppelen. Det å starte programmer kan gjøres samtidig som man sletter haugevis med dokumenter. I tidligere versjoner måtte man vente til den ene oppgaven var ferdig før man kunne fortsette med neste. De fleste Mac-brukere har ventet mye på sin Mac, så disse tidsbesparelsene vil være kjærkomne.

Internett er en lek med Mac OS 8. TCP/IP er blitt lettere å skjønne og flere funksjoner gjør det lettere å komme seg fort ut på nett. Fildelingsmulighetene og serveroppkobling gjennom "Velger" enda enklere enn før. Man får med både Internet Explorer og Netscape Navigator samt Claris Emailer Lite som et epost-program.

Stabiliteten er verdt et eget avsnitt. Med OS 7.x var kilden til nerveproblemer nemlig det at maskinene låste seg og man fikk filmeldinger som -11 og -2133. Kryptiske meldinger som disse tallkodene ser man nesten ikke lenger i Mac OS 8. Jeg lekte meg i Photoshop med bilder på 40-50 MB og det gikk svært bra. Da jeg prøvde å forstørre disse bildene til 400% i QuarkXPress var OS-et like stabilt. Mye raskere, også.

Hva man trenger for å komme i gang? 68040 eller PowerPC prosessor med minimum 12 MB RAM, men med mindre enn 20 MB fysisk minne må man bruke virtuelt minne. Mac OS 8 kommer til Norge i begynnelsen av oktober og vil koste mellom NOK 1.200 og 1.300.

Etter et par dagers bruk, setter man virkelig pris på Mac OS 8. Selv om Mac OS 7.6 var en bra oppgradering, er Mac OS 8 helt suveren, og jeg kan anbefale den på det høyeste. Det er ikke noe særlig fristende å skulle gå tilbake til Mac OS 7.6 etter å ha fått smaken på Mac OS 8.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.